Крайната цел на всяка компания е да ни продаде продукти,

...
Крайната цел на всяка компания е да ни продаде продукти,
Коментари Харесай

Пет начина, по които компаниите ни манипулират

Крайната цел на всяка компания е да ни продаде артикули, който не сме имали желание да купим. Триковете, които се използват са толкоз, че даже и най-внимателните падат в клопката. Вижте някои от най-разпространените уловки, с които ни манипулират:

Безплатни разядки и мезета

Всички се радваме, когато ни дават нещо гратис . Но истината е, че до момента в който хапвате солените ядки, които са ви донесли, е доста по-вероятно да си поръчате втора бира. А от разядките, несъмнено, се огладнява.

Цветът на храната

Цветът на храната също може да ни накара да я купим. Дори и да не се прибавят оцветители, има други трикове. Например производителите на портокалов сок усъвършенстват цвета, като прибавят до 10% сок от мандарина, както и пигмент от портокалова кора, защото тези съставки не се водят изкуствени оцветители.

Размерът на опаковката

Може би сте забелязали, че количеството в опаковките , които сте привикнали да купувате в супермаркетите понижава, само че цената остава същата.

Ефектът на лявата цифра

Много цени в магазините приключват на,99. По създание няма разлика сред 2,99 и 3,00 лева, само че клиентът най-вероятно ще купи по-евтиния артикул, не тъй като ще спести една стотинка, а тъй като лявата цифра оказва въздействие върху метода, по който възприемаме цената като цяло.

Сроковете на валидност са относителни

Производителят дефинира периодите на валидност по свое убеждение и в доста случаи продуктът е кадърен за консумация и след приключването на този период. Така доста храна, която към момента е годна, отива в боклука, а ние отиваме в магазина, с цел да купуваме още от същото.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР