Крайната дата за приемане на единната европейска валута у нас

...
Крайната дата за приемане на единната европейска валута у нас
Коментари Харесай

До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото


Крайната дата за приемане на единната европейска валута у нас е 1 януари 2025 година

Крайната дата за приемане на еврото у нас е 1 януари 2025 година. Това бе разисквано по време на полемика, отдадена на приемането на единната европейска валута у нас в Министерски съвет. До месец се чака Законът за въвеждане на еврото да бъде подготвен и препоръчан за разискване.

Подкрепа за присъединение на България към еврозоната и нужда от осведомителна акция, която налично и разбираемо да изясни на хората изгодите и провокациите от въвеждането на еврото, показаха представители на синдикатите, работодателски и цивилен организации по време на полемиката „ Ролята на проведеното гражданско общество в процеса на присъединението на България към еврозоната “. Събитието, което се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет, бе проведено от Икономическия и обществен съвет на България (ИСС).

В рамките на срещата бяха сложени главните провокации пред влизането на България в еврозоната.

А те са три – да бъдат уверени хората за изгодата от приемането на еврото, както и че цените няма да се усилят. Второ – да бъдат признати нужните нормативни актове, тъй че чисто институционално страната ни да е подготвена. На трето място – да бъдат изпълнени критериите за влизането в еврозоната.

„ Ако осъществим всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези значими евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл имам вяра, че Народно събрание ще извърши своите задължения в най-скорошен порядък и ще одобри нужните законодателни актове, които да подсигуряват нормативната база за въвеждането на еврото в най-съкратени периоди “, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

„ Макар през предходната година да имаше спекулации, че България, надали не, ще влезе принудително в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас “, съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

„ Все по-разширяващата се територия, която единната валута обгръща, разрешава тя да разгърне в цялостен размер своя капацитет, да докара до една още по-интегрирана европейска стопанска система, до по-ниски транзакционни разноски за участващите страни, до повече вложения, до по-добра конкурентоспособност “, безапелационна бе Нина Стоянова – подуправител на Българска народна банка.

Като главен проблем и спънка за влизането в еврозоната бе посочена инфлацията, която у нас е по-висока от тази в страните в Европейски Съюз.

„ Постигането на инфлационния аршин е предизвикателство за страната поради относително ниското равнище на цените спрямо цените от Европейски Съюз и страните от еврозоната “, означи Методи Методиев – длъжностен заместник-министър на финансите.

„ Предприели сме всички значими стъпки за усмиряване на инфлацията “, увери Атанас Пеканов.

По време на полемиката бизнесът и синдикатите показаха, че еврото ще бъде стъпка в вярната посока и ще подкрепи за развиването на стопанската система.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР