Краят на сезона по традиция е време за класации и

...
Краят на сезона по традиция е време за класации и
Коментари Харесай

Алкарас, Джокович, Надал и Циципас: Топ 5 на ATP мачовете през 2022 г.


Краят на сезона по традиция е време за ранглисти и 2022 година не е изключение. Годината бе изпълнена със зрелищни борби, само че има няколко, които несъмнено изпъкват на фона на останалите. Сайтът на ATP педложи определена селекция от петте най-хубави мача в Тура на равнище 250, 500 и Мастърс, като следва да бъде направена и същата ранглиста за мъжките дуели от Големия шлем.

5. Карлос Алкарас – Миомир Кецманович, четвъртфинал на Мастърс шампионата в Маями

Когато приказваме за Карлос Алкарас през 2022, представянето му на US Open напълно разумно излиза на напред във времето. Половин година по-рано обаче младежът за пръв път сподели в цялостна степен своя звезден капацитет, спечелвайки дебютната си Мастърс купа на шампионата в Маями.

Пътят до трофея във Флорида обаче не бе по никакъв начин лек. На четвъртфинала против Миомир Кецманович испанецът бе единствено на две точки от отпадане – първо при 4-5, 15-30 в третия сет, а по-късно при 3-5 в тайбрека. В решаващиет моменти обаче дързостта на младежа се отплати и той избегна заплахата с умела композиция от мощни форхенди и прецизни къси топки. Алкарас атакуваше при всяка опция, като свидетелството за това 52-та уинъра и 40-те му непредизвикани неточности. В същото време статистиката на Кецманович по тези индикатори сочеше надлежно 19 и 16.

„ Опитвам се да блъскам мощно топката и да накарам съперника да отстъпи към главната линия. Днес късите топки също му послужиха добре и се усещам все по-уверен, когато се постанова да прибягвам до тях. В сериозни моменти като тези нямаш дру избор, с изключение на да покажеш на-доброто от себе си “ – сподели Алкарас след мача.

Агресията на испанеца се отплати в тайбрека на третия сет, когато направи серия от четири следващи точки и приключи мача с брилянтен минаващ удар, с който оформи крайното 6-7(5), 6-3, 7-6(5).

4. Новак Джокович – Стефанос Циципас, полуфинал на Мастърс шампионата в Париж

Преди полуфинала против Стефанос Циципас на Мастърса в Париж намиращият се на осмо място в ранглистата Новак Джокович бе в серия от 12 следващи победи и две извоювани трофеи (Тел Авив и Астана). Сърбинът щеше да продължи стремежа си и да стигне до финала в „ Берси “, само че историята елементарно можеше да се развие по различен метод.

Джокович изостана с мини-пробив в тайбрека на третия сет, само че завоюва последните четири точки в дуела и по този метод стигна до трагичното 6-2, 3-6, 7-6(4). Сервирайки при 5-4 в тайбрека, сърбинът съумя да измъкне изумителна точка, която Циципас съвсем беше спечелил. Малко по-късно Джокера пласира съвършен ас, който му донесе триумфа.

Циципас търсеше своята трета Мастърс купа, както и възмездие против Джокович за изгубения край в Астана няколко седмици по-рано. Шампионът на Уимбълдън обаче не разреши това да се случи, записвайки 36 уинъра против единствено 12 непредизвикани неточности, като в това време завоюва 84% от точките си на първи сервис (41/49). За да бъде представянето на Джокович още по-впечатляващо, той не разреши на Циципас да стигне до нито един брейкпойнт в първия и третия сет.

3. Лоренцо Музети – Карлос Алкарас, край на ATP 500 в Хамбург

На финала в Хамбург един против различен се изправиха двама от водачите на младото потомство в Тура. Лоренцо Музети изигра най-силния си мач за сезона, демонстрирайки изумителни устойчивост и техника, с цел да се наложи над първия подложен Карлос Алкарас. Италианецът дойде в Германия след шест следващи загуби и бе на път да запише седма още в началния кръг, само че избави два мачбола против Душан Лайович.

Окрилен от тази победа, италианецът мина през Емил Руусувуори, Алехандро Давидович Фокина и Франсиско Серундоло, преди да пристигна време за заключителния конфликт против Алкарас.

В трисетовия театър, в който съотношението на силите постоянно се променяше, Музети пропусна две шампионски точки на собствен сервис при 5-4 във втория сет, както и още три в последвалия тайбрек. Алкарас се пребори за оцеляването си и изглеждаше, че психическото преимущество е напълно на негова страна.

Музети обаче продължи да играе доста нападателно от главната линия и да изненадва съперника си с доста добре разчетени излизания на мрежата. Комбинацията от мощ, скорост и техника, която роденият в Карара тенисист показва, се оказа съкрушителна даже за спортист като Алкарас.

Испанецът записва нетипично висок за неговите стандарти брой непредизвикани неточности, като главната причина за това бе, че Музети не му разреши да откри ритъма си в третия сет. Бекхенд в навън на Алкарас оформи крайното 6-4, 6-7(6), 6-4 в интерес на Музети, който подвигна победоносно ръце след 2 часа и 47 минути на корта.

„ Бях доста сърдит и отчаян след изгубения втори сет, само че се постарах да не го демонстрирам. Опитах се да си простя за няколко пропуснати мачбола. Мисля, че това беше най-важното. Наистина не чаках да печеля след сходен трилър, тъй че съм доста благополучен да заставам тук като първенец “ – сподели Музети след дуела.

2. Рафаел Надал – Давид Гофен, осминафинал на Мастърс шампионата в Мадрид

Рафаел Надал постоянно е показвал най-хубавия си тенис на Мастърса в Мадрид, спечелвайки купата четири пъти след прехода на шампионата от хард към клей през 2009 година Тази година обаче Матадора, който се завърна на корта след получената в Индиън Уелс травма, трябваше да даде безусловно всичко от себе си, с цел да избегна проваляне от Давид Гофен на осминафинала.

Надал стартира доста мощно мача и при 6-3 5-3 изглеждаше, че е напълно покрай рутинна победа. Впоследствие обаче равнището на испанеца спадна доста, до момента в който тъкмо в този миг Гофен изигра най-силния си интервал в мача. Бившият №7 завоюва 53% от точките на втори сервис на Надал (8/15) и отрази два мачбола, като записа серия от четири следващи извоювани гейма и вкара мача в трети сет.

Надал пропусна два шанса за пробив при започване на заключителната част и в последна сметка се стигна до тайбрек. В него испанецът избави четири мачбола, като първите два бяха отразени след чудесни къси топки, след което Гофен позволи непредизвикана неточност, изпращайки форхенд в мрежата. Няколко минути по-късно рекордьорът по трофеи от Големия шлем записа една от най-изстраданите победи в кариерата си, триумфирайки с 6-3, 5-7, 7-6(9) след 3 часа и 9 минути игра.

„ Фактът, че бях на корта повече от три часа, ще ми помогне да подобря кондицията си. В момента нуждая се от игрова процедура, тъй че такива мачове са добре пристигнали. Това е доста значима победа, защото спасих няколко мачбола, с цел да стигна до нея. Случилото се през днешния ден ми дава убеденост, че съм на прав път “ – сподели Надал след мача.

1. Карлос Алкарас – Новак Джокович, полуфинал на Мастърс шампионата в Мадрид

След като отстрани Рафаел Надал на четвъртфинала, Карлос Алкарас победи и различен от представителите на „ Голямата тройка “, надделявайки в единствения си конфликт с Новак Джокович досега.

Комбинацията на испанеца от мощни форхенди и къси топки затрудни съществено Джокович, като пласираните уинъри бяха 51-24 в интерес на младежа. Възпитаникът на Хуан Карлос Фереро завоюва 72% от точките си от офанзивна позиция, както и 41% от тези от отбранителна, като и по двата съставния елемент успеваемостта му бе по-висока от тази на Джокович. И двамата съперници разчитаха на сервиса си като излаз от сложни обстановки, като Алкарас избави пет от шестте брейкпойнта, пред които бе изправен, до момента в който сръбският тенисист отрази осем от 10.

Бъдещият първенец съумя да стигне до ранен пробив, само че след това Джокович направи серия от 21 следващи извоювани точки и върна брейка за 4-4. Стигна се до тайбрек, в който сърбинът натрупа удобен задатък от 5-1 и това се оказа задоволително, с цел да се наложи в първия сет.

Алкарас обаче продължи да играе на доста високо равнище и да тормози Джокера с къси топки, като тъкмо по този метод осъществя сетпойнта си за 7-5. В третия сет последва нов тайбрек, в който физическата кондиция на доста по-младия Алкарас се оказа решаваща и той надви с 6-7(5), 7-5, 7-6(5) в зрелището, траяло 3 часа и 35 минути.

„ Не знам какво направи разликата през днешния ден. Мачът беше доста равносилен. Новак имаше няколко благоприятни условия да пробие сервиса ми във втория сет, а първият също бе доста оспорван “ – сподели Алкарас след мача. Титлата в Мадрид бе четвърта от неговите общо пет през сезона, като също така приключи годината като №1 в света.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР