Краят на блокирането за коронавируса в Испания не успя да

...
Краят на блокирането за коронавируса в Испания не успя да
Коментари Харесай

Краят на блокадата не намалява безработицата в Испания

Краят на блокирането за ковид в Испания не съумя да докара до скок в заетостта , защото данните на държавното управление демонстрират, че 900 000 работни места, изгубени в пика на пандемията, не са възобновени , туристическият бранш към момента не се е върнал към естествени равнища на работа, оповестява " Ройтерс ".

Броят на хората в Испания, регистрирани като безработни, набъбна с 0,13% през юни по отношение на месец по-рано, или с 5,017 души, като остави 3,86 милиона души без работа , демонстрираха данните на министерството на труда в четвъртък.

Броят на записаните безработни лица се е нараснал през май с 0.68%. Като цяло е имало 847,197 повече безработни през юни, в сравнение с през същия месец преди година . През юни са изгубени 99 906 работни места.

По данни на Министерството на общественото обезпечаване през юни са регистрирани 68 208 нови работни места спрямо май, само че 161 500 души са уволнени до последния ден от месеца .

На 30 юни изтече огромна част от схемата ERTE furlough в Испания . Удължаването на схемата до 30 септември не важи за всички компании, защото изискванията се трансформираха. Най-малко 1,17 милиона служащи напуснаха схемата на ERTE през юни .

Правителството чака да понижи разноските си за компенсации за претовареност с 1 милиард евро през юни. Въпреки че данните за разноските за компенсации за предишния месец към момента не са налични, през май са изплатени 5,52 милиарда евро при 6 милиона компенсации. Държавният секретар по заетостта Хоакин Перес Рей чака минимум 850 000 по-малко компенсации да бъдат изплатени през юни .

Образованието е секторът, който смъкна надолу пазара на работни места през юни, губейки над 45 000 работни места за месец , което удължи даже предходния му спад по време на блокирането.

От друга страна, строителството бе най-динамичният бранш през юни и съвсем изпревари всички на пазара на труда, изгубени при затварянето.

Индустрията на хотелиерството е секторът, който е изгубил най-вече работни места годишно, с съвсем 300 000 работни места.

Откриването на питейни заведения и заведения за хранене през юни оказа помощ на 20 000 души да намерят работа в бранша, само че това бе незадоволително, с цел да компенсира голямата загуба на работни места в разгара на пандемията.

Туризмът съставлява съвсем 13% от испанската стопанска система , значително с помощта на задграничните гости. Границите на Шенгенската зона бяха отворени на 21 юни.
 Над 15 милиарда евро са загубите на испанския туризъм за 2 месеца
Над 15 милиарда евро са загубите на испанския туризъм за 2 месеца

Април и май предходната година 15 млн. туристи изразходват приблизително повече от 1000 евро всеки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР