Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен

...
Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Акценти за 7–13 април от Banker Weekly

Край! Свърши си! Еврокомисар № 1 Урсула фон дер Лайен ни пристигна на крайници, с цел да запуши устите на опозиционерите, нихилистите и елементарните българи, за които хейтърството е втора природа (или първа специалност, няма значение). На всичкото от горната страна тя назова Плана за възобновяване и развиване извънреден - европейска хвалба, каквато скоро не е галила българско ухо. Какво мислят обаче днешните жители на белокаменните бастиони на властта? Ето това е задача с нараснала компликация.

Изборът на шеф на Българска национална банка мина във вироглавата си фаза. И двамата претенденти са безапелационни, че остават в конкуренцията. Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров не вижда вид да отдръпна кандидатурата си за шеф на Българската национална банка (БНБ). Още повече откакто е приел номинацията поради отговорност към дилемите, които предстояли пред Българска народна банка. Той не чака сходно деяние и от другия претендент за поста Любомир Каримански, подсилен от " ИТН ".

Централната банка в днешно време е една извънредно основна институция за всяка една развита стопанска система. Нейният главен актив е доверието - на база на него тя дейно организира политиките си, употребява регулаторните си принадлежности, алармира и води финансовите пазари и жителите, успокоява ги във времена на рецесии, разяснява във Facebook икономистът Атанас Пеканов, някогашен вицепремиер в служебните държавни управления на президента Румен Радев.

На някои нашенски политици май им замириса на избори и бързат да се нареждат в по-предните редици. Че това държавно управление няма да изкара цялостен четиригодишен мандат, е повече от ясно. Но към този момент не е несъмнено, че ще успее да добута и до локалния избор през 2023 година. От друга страна, социологическите изследвания демонстрират, че българите не желаят и да чуят за гласоподаване в този момент, след миналогодишния маратон. Каквото и да ни чака обаче, една амбициозна политическа хала стартира да се готви за предварителни избори.

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова още веднъж влезе в роля. Този път тя се вживя в облика на многострадалната Геновева, която - видите ли - била брутално лишена от опцията да се запознае с отчета на Сметната палата за Държавната консолидационна компания. Защото е засекретен по допустимо най-наглия метод - вместо обособени моменти от него, държавните инспектори изпратили на Специализираната прокуратура целия отчет, тя образувала кореспонденция и го " прибрала " под похлупака на следствената загадка.

Висшият правосъден съвет (ВСС) е на път да излезе изсъхнал от кашата с усвояването на европейски средства за създаване на негодното електронно правораздаване. С решение на Административен съд София - град е анулирана наложената от диpeĸтopa нa Oпepaтивнa  пpoгpaмa " Дoбpo yпpaвлeниe "  финaнcoвa ĸopeĸция в размер на 5% от допустимите разноски по контракта. Причината е банална - нepeднocти пpи възлагане на oбщecтвeнaтa пopъчĸa.



Международната цена на петрола се увеличи с началото на войната, само че съветският нефт, с който „ Нефтохим “ работи, поевтиня и се продава с към 30 $ отстъпка по отношение на интернационалната цена – по-евтино даже отпреди войната. Оправданието, че петролът е поскъпнал, важи за други страни, само че не и за България. Всеки се възползва от пазарната обстановка. И други бизнеси се пробват в раздуването на цените. Но обяснението, че това се случва поради цената на петрола, не важи. Над 80% от петрола, който употребява „ Нефтохим “, е съветски. Реализират се спомагателни облаги. Икономическият специалист Георги Ангелов пред БАНКЕРЪ.

Петков партийна коалиция плете - през три партии та в четворна преплита. Има Такъв Народ е партия, а Политическа партия е тройна коалиция - сред ПД „ Социалдемократи ”, „ Средна европейска класа ” и ВОЛТ, тъй че в действителност Гюров е претендент на коалиция. От друга страна, в ръководещата четворна коалиция влизат както партията Има Такъв Народ, чийто претендент е Каримански, по този начин и обединението Политическа партия. Но има и още две партии, които не е ясно за кого ще гласоподават.



В Министерството на нововъведенията и растежа отговаряме за две елементи от проекта за възобновяване и резистентност. Едната е развиването на индустриални зони – значимо е да подпомогнем тези райони, които считат, че могат да привлекат индустриални вложители. Другата значима задача пред министерството е 1,4 милиарда лева по НПВУ да бъдат вложени като помощ за българските компании. Това е голям набор от принадлежности, които би трябвало да стигнат до българската стопанска система относително бързо. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер пред БАНКЕРЪ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР