Край североизточната крепостна стена на града, над морския бряг е

...
Край североизточната крепостна стена на града, над морския бряг е
Коментари Харесай

Варненската Морска градина – началото

Край североизточната крепостна стена на града, над морския бряг е заградено с тел празно пространство от към 10 декара за общинска зеленчукова градина. По-късно на още 4 декара са засадени вишневи дръвчета. Скоро това място става обичано на варненци. Във вишневата градина са издигнати кафене и бюфет, където се продават питиета и мезета. Иззидан е и фонтан, от който блика бистра изворна вода. Място, от което се открива възхитителна панорама към морето.

Годината е 1862-ва

Така стартира роман за началото на Морската градина по години на Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " във Варна.

И продължава:

1881 година Кметът на града Михаил Колони взема решение да направи прекрасен крайморски парк, който да стартира от настоящия вход на Морската градина и стига до Пантеона. Общинските съветници одобряват това предложение с съмнение, само че въпреки всичко отпускат дребна сума за основаването на парка.

“Посадени 130 дръвчета. Да се резервира мястото сред приморската градина и гробищата единствено за обучаване на бойци и за разходка, като е неразрешено там да се пасе добитък. ”
„ Да има специфичен човек да бди за чистотата в градината, като прибира непреривно всички неща, като книги, всякакви кутии и прочие хвърляни от публиката, която не съблюдава чистотата в публичните места, тъй като това ни сочи още като остарели ориенталци. А знае се, че чистотата е една културна демонстрация. ”
„ В региона на морската градина през банския сезон да не се позволява продажбата на семки и други сходни, които вършат нечистотии. Да не се позволява просията, изключително в градината. Да се вземат ограничения посредством полицията да не се позволяват в града просяци от други градове, които идват през сезона. ”
1939 година По план на арх. Георги Попов е построен основният вход (колонада) на Морската градина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР