Край с продажбата на имоти, които имат статут на ателие

...
Край с продажбата на имоти, които имат статут на ателие
Коментари Харесай

Решено: Ателиетата ще имат статут на жилища

Край с продажбата на парцели, които имат статут на ателие по документи, само че в тях се живее - те към този момент ще би трябвало да са със статут на жилища и да дават отговор на всички условия за такива, взеха решение дефинитивно депутатите, откакто одобриха редица промени в Закона за устройство на територията.
До този миг множеството парцели, който не покриваха условията за жилища, се продаваха като ателиета, защото условието за тях е само да имат хигиеничен възел, до момента в който с цел да бъде един парцел жилище има редица условия, измежду които да има независим вход, минимум едно помещение, кухня или кухенски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение - килер, гараж или мазе.
По-занижените условия и по-ниската цена са и повода в новото строителство да има доста парцели, който по документи са ателиета, само че в тях се живее. До 2017 година за тях не се изискваше да има и опция за покупка на гараж и паркомясто, каквото за парцелите със статут на апартамент е наложително.
С други промени се стяга се контролът над компаниите за строителен контрол. Дава се право на ДНСК да ревизира надзорните компании и комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж.
Депутатите завишиха и условията към лицата, които правят оценка сходството на капиталовите планове - те би трябвало да имат най-малко 5 години стаж, да са механически правоспособни и да имат магистърска степен.
Според измененията в закона административно-наказателна отговорност ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се постанова на физически лица, посредством които се правят оценка сходството на плановете и се реализира надзорът на градежите, както и за други нарушавания на Закон за устройство на територията и актове по неговото използване.
На страницата на Министерството на районното развиване и благоустройство ще бъде основан Единен обществен указател по устройство на територията, гласи друга смяна в закона. Там ще се разгласяват позволения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, позволения за устройствени проекти, за градеж, механически паспорти на градежите, актове за въвеждане в употреба и други
Ще бъдат обединени и регистрите поддържани от министерството, ДНСК, регионалните шефове, общинските и районните администрации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР