Край на търговските заблуди за еко и зелени продукти. С

...
Край на търговските заблуди за еко и зелени продукти. С
Коментари Харесай

Край на търговските заблуди за еко и зелени продукти


Край на комерсиалните заблуди за еко и зелени артикули. С европейска инструкция ще се следи изкъсо лъжливи ли са етикетите.
Европейският парламент даде
зелена светлина на инструкция, която ще усъвършенства етикетирането на продуктите и ще забрани потреблението на подвеждащи изказвания за екологосъобразност
Директивата бе призната преди
дни с 593 гласа „ за “, 21 гласа „ срещу “ и 14 гласа „ въздържал се “. Тя има за цел да отбрани потребителите от заблуждаващи търговски практики и да им помогне да създадат по-добър избор при покупка.
В тази връзка редица проблематични
маркетингови подходи, учредени на заблуждаващи изказвания за екологосъобразност и прибързано излизане от приложимост на артикули, ще бъдат добавени към листата на Европейски Съюз на неразрешените търговски практики.

Най-важната смяна е, че новите правила ще създадат етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно. Ще бъде неразрешено потреблението без доказателства на общи екологични изказвания като „ екологосъобразни “, „ естествени “, „ биоразградими “, „ неутрални
във връзка с климата “ или „ еко “.
Използването на маркировки за резистентност също ще бъде контролирано, като се има поради объркването, което предизвиква тяхната приложимост, както и неналичието на съпоставителни данни. В бъдеще ще се
позволяват единствено маркировки
за резистентност, които се основават на схеми за публично узаконяване, или такива, които са основани от обществени органи.

Освен това директивата ще забрани изказвания, според които даден артикул има неутрално, понижено или позитивно
влияние върху околната измежду
а поради схеми за компенсиране на излъчвания на парникови газове. Термини като „ климатично безпристрастен “ или „ климатично позитивен “ ще бъдат неразрешени от Европейски Съюз до 2026 година като част от ограниченията против подвеждащите изказвания за околната среда.

Друга значима цел на новия закон е производителите и потребителите да обръщат повече внимание на трайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията би трябвало да бъде по-видима, като ще бъде основан нов съгласуван етикет, с цел да изпъкват по-лесно стоките с продължен гаранционен период.

Директивата би трябвало да получи окончателното утвърждение от Съвета, след което ще бъде оповестена в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки ще разполагат с 24 месеца, с цел да я транспонират в националните си законодателства.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР