Край на свободното придвижване на европейски граждани към Великобритания. Страната

...
Край на свободното придвижване на европейски граждани към Великобритания. Страната
Коментари Харесай

Великобритания въвежда визи за европейски граждани от 2021г.

Край на свободното напредване на европейски жители към Англия. Страната вкарва визи от януари 2021г.
Почти 4 месеца след Brexit долната камара на английския парламент утвърди нова визова точкова система от следващата година, която ще важи за жителите на страните-членки на Европейски Съюз, както и за  тези от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. " За " проектозакона гласоподаваха 351 депутати, 252 бяха " срещу ".
За да получат трудова виза, искащите ще би трябвало да имат предложение от шеф със възнаграждение най-малко 25 600 лири на година, да владеят добре британски език и да се трудят в региони или браншове с дефицит на фрагменти.
Обсъждането на законопроекта мина при разгорещени разногласия, защото ще засегне браншове, които обичайно разчитат на източноевропейци за тежка и по-нископлатена работа - медицински сестри, работещи в старешки домове и ферми, измежду които и доста българи, написа 24 часа.
Опозицията прикани държавното управление да премисли системата, преди да я вкара дефинитивно, защото епидемията от ковид е посочила какъв брой са нужни и по-малко платените служащи в опазването на здравето и обществените грижи.
Не може в четвъртък вечер да излизате и да им ръкопляскате, че се борят с епидемията, и в понеделник да им казвате, че не са добре пристигнали в тази страна, сподели Ник Томас-Симъндс, народен представител от Лейбъристката партия. Той назова огромно двуличие протичащото се по отношение на 180 000 европейци, които работят в опазването на здравето на Англия и Уелс.
В същото време вътрешният министър Прити Пател назова системата " удачна " и изясни, че тя щяла да помогне на Англия да овладее икономическите последствия от пандемията от ковид.
Британската стопанска система е мощно подвластна от задгранична работна ръка, сезонните служащи са най-много от Източна Европа. Мигрантите от страните в района работят най-вече в здравния бранш, селското стопанство и в строителния отрасъл.
В момента страната изпитва изострен дефицит на искащи да обработват посевите и да прибират реколтата. Правителството започва и акция, в която приканва британците да излязат на полето и да нахранят нацията.
" Нахранете нацията ": Няма кой да прибере реколтата във Англия
Поради тази причина и принц Чарлз прикани англичаните да се включат в държавната самодейност за основаване на “сухопътна войска ” за събиране на реколтата по образеца на английските дами по времето на Втората международна война.
В особено послание от градината си той съобщи, че последните месеци са посочили, че храната е скъпа и не може да се одобри за даденост.
Заради епидемията множеството от българите и румънците, които са 90% от трудещите се в британски ферми, отхвърлиха да пътуват това лято до Англия. В момента се търсят към 70 000 сезонни служащи.
След апел към останалите без работа англичани да излязат на полето към 30 000 обявиха интерес, само че по-малко от двеста го направиха. Стотици се оплакаха от прекомерно тромавата система за кандидатстване, изискваща да изпращат няколко видеоклипа с отговори на въпроси за какво са стимулирани да го създадат. Освен това предлаганата работа била прекомерно надалеч от техните домове, което означавало да живеят на каравани и да заплащат за тях, както вършат непознатите работници
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР