Край на пътешествията с кола до Брюксел, за които решавате

...
Край на пътешествията с кола до Брюксел, за които решавате
Коментари Харесай

Тук винетка, там тол такса ...Пътуването в Европа става все по-сложно*

Край на пътешествията с кола до Брюксел, за които решавате в последната минута! Да седнете зад кормилото в Европа към този момент изисква известна подготовка, с цел да можете да маневрирате сред електронни пътни такси, зоните с ограничавания на придвижването, за които се изисква вписване на колата, и другите винетки.

За първи път Швейцария вкарва винетка за пътищата си през 1985 година. Независимо какъв ви е маршрутът, има един-единствен вид винетка, която важи 14 месеца - от 1 декември на предходната година до 31 януари на идната и тя коства сега 40 швейцарски франка (36 eвро).

Други страни последваха образеца на Швейцария. Те изискват от водачите избрана сума и като цяло винетките са с друга дълготрайност: Австрия, България, Унгария, Словакия, Словения, Чехия…

Трябва, както в Швейцария, да залепите стикера на предното стъкло. Покупката му може да се направи и онлайн - най-много посредством профилирани медиатори - на границата или в бензиностанция.

Унгария и Словения имат електронен вид, до момента в който Австрия предлага избор сред физическа винетка и вписване на номера на колата.

Пътуването става малко по-сложно, когато няма пункт за заплащане на такси по някои (авто)магистрали: с цел да пресечете Темза по-надолу от Лондон по периферното шосе M25, би трябвало да платите 2,50 английски лири (2,80 евро) същия ден или на идващия - онлайн или в посочен търговски обект. В противоположен случай санкцията може да доближи 105 лири (117 евро).

Същият е правилото и за редица други електронни такси в Европа по главните пътища в Португалия, Италия, Ирландия, Норвегия, Швеция и скоро и във Франция... Това важи и когато желаете да влезете с кола в градове като Лондон, Милано, Болоня, Стокхолм, Гьотеборг или Осло.

Няма хармонизиране

Появилите се наскоро " зони със слаба емисия " (LEZ) на континента също ви задължават да се подготвите добре за пътуването си.

За да шофирате в центъра на Антверпен, Белгия, с френска кола, би трябвало да регистрирате автомобила си през идващите 24 часа. Това се прави гратис, само че процедурата постанова да изпратите сканиран регистрационния ваучър на колата. Във всички случаи, в случай че въпросният автомобил се окаже прекомерно замърсяващ, ще би трябвало да се заплаща.

Брюксел възприе същия модел, само че към този момент авансово би трябвало да се демонстрира уверение, че автомобилът е ваш, а това може да се окаже проблем, в случай че автомобилът е чартърен... Глобата от 150 евро за нарушаване на наредбата към този момент удари по джоба някои смаяни туристи.

И в случай че белгийските градове не са координирали напъните си, то Германия измисли " екохапче ", което е наложително за 58 обитаеми места. За да влезете в 57 от тях, ви е нужна зелена винетка, която се купува авансово в гаражи или бензиностанции.

Очевидно френският еквивалент Crit`Air не се приема в Белгия, а санкцията е 80 евро.

Черешката на тортата в Германия - със правосъдни решения бяха наложени ограничавания за придвижването на най-замърсяващите коли. Засега те обгръщат Щутгарт и някои улици на Дармщат и Хамбург. Магистралата A40, която прекосява Рур от единия до другия край, също може да бъде неразрешена за дизелови коли.

Германците обаче би трябвало също така да се схванат между тях за разграничение на дизеловите коли, които към този момент нямат специфична винетка...

Тази цялостна липса на хармонизация, в миг когато Франция, Испания, Холандия или още други белгийски градове приготвят нови зони LEZ, които ще обиден и задгранични коли, " изправя превоза в Европейски Съюз пред нови провокации ", признава източник от Европейската комисия.

" В момента няма никакъв план за въвеждането на обща европейска винетка ", обясниха от Еврокомисията, тъй като въпросът е от компетенциите на локалните управляващи.

Брюксел слага ударението върху информацията за водачите главно посредством портала https://www.urbanaccessregulations.eu.

А що се отнася до потребителите на коли чартърен, интервюираните от Агенция Франс Прес, то те не виждат никакво стеснение да лепят винетки на предните стъкла.

Жан Лиу, Франс прес

(БТА)

*Заглавието е на редакцията на Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР