Край на хартията в администрацията. От днес институциите ще общуват

...
Край на хартията в администрацията. От днес институциите ще общуват
Коментари Харесай

Край на хартиените документи между институциите


Край на хартията в администрацията. От през днешния ден институциите ще поддържат връзка между тях единствено електронно.

Над 700 администрации към този момент разменят информация, както приляга на 21 век – електронно. Прогнозата е, че електронният продан на документи ще докара до 6-кратно нарастване на успеваемостта на административния продан. Очаква се годишно да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия.

Досега пътят на документите минаваше от ръка на ръка, от гише до деловодство и от ведомство до друго ведомство. Сега обстановката ще се промени. Очакваните резултати – по-бърза услуга и за жителите, и за страната.

„ Когато постъпят в Следствен отдел към окръжна прокуратура документи и те би трябвало да отидат в друго министерство това ставаше на книжен притежател посредством пощенски оператор, което отнемаше сред 2 и 5 дни”, изясни Венера Милова – шеф на Административна дирекция, Столичната община.

„ Това е една дребна гражданска война. Всеки един документ, който е подписан и изпратен е проследим в действително време”, изясни вицепремиерът Томислав Дончев, чийто сектор е електронното ръководство.

Държавата ще пести освен време, а и пари. Икономиите ще идват от печатни консумативи, куриерски услуги, а скоро и от заплати.

„ Според мен известни съкращения би трябвало да има. След електронизацията човекочасовете, в които хората би трябвало да работят с документи понижават, което значи, че част от чиновниците ще са по-малко натоварени”, разяснява Дончев.

Считано от през днешния ден страната потегля към 21 век, по този начин целия този списък ще би трябвало да мине своя път до държавния хибриден облак.

Според специалисти по киберсигурност парите, които страната ще спести от продан на информация, би трябвало да се насочат за сигурност на регистрите.

„ Концентрираме документите в една единствена точка, която в случай че бъде компрометирана, ще компрометираме всичко едновременно, в случай че това се мултиплицира ще стане като с комерсиалния указател, само че всичко едновременно. Смятам, че каквито и да са експертите, с които страната разполага те са надалеч от най-хубавите в страната, а би трябвало да са тъкмо най-добрите”, споделя специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

А с цел да не се стигне до пробиви, страната дава приоритет точно на киберсигурността. Ще се развива и системата Реджикс, която на процедура изземва от жителите функционалността на куриери на документи сред разнообразни администрации.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР