Край на хартиените рецепти. От днес купуваме лекарства само с

...
Край на хартиените рецепти. От днес купуваме лекарства само с
Коментари Харесай

От днес купуваме лекарства само с електронни предписания

Край на хартиените предписания. От през днешния ден купуваме медикаменти единствено с електронни наставления. Аптеките нямат право да извършват хартиени предписания, издадени след 31 май. Спазват ли се обаче тези правила и за какво ще важат единствено през идващите 3 дни?

На хартия от през днешния ден лекарите нямат право да издават хартиени предписания. А аптеките не би трябвало да извършват хартиени наставления, издадени след 31 май.

" Не знам за какво е планувано по този начин. Винаги има обстановки, в които лекарят може да се наложи да предпише рецептата на хартия ", сподели доктор Димитър Петров - заместник-министър на опазването на здравето.

Затова служебният здравен министър предлага с електронна рецепта да се предписват единствено медикаментите, които се заплашат от Здравната каса.А лекарства за свободна продажба да се предписват в електронен и книжен вид. Аргументите - не всички експерти разполагат със програмен продукт, с цел да издават електронни предписания.

" Отстъпването и на книжен притежател значи, че на процедура няма кой да подава информация към пациентското досие ", разяснява основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

" Издавайки тази рецепта аз мога да проследя какво е закупено, какво е взето ", разяснява доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

За да влязат в действие новите правила, би трябвало да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Дотогава издаването на хартиени предписания е неразрешено.

" Вероятно ще бъде оповестена в петък, само че не смятам, че това е мотив да се връщат жители ", съобщи доктор Димитър Петров, заместник-министър на опазването на здравето.

" Няма никой да стане без медикаменти. Вкарват ни в нарушаване ", разяснява Димитър Маринов.

" Не можем да оставим хората без медикаменти. Ако има назначена антибиотична терапия, тя би трябвало да стартира незабавно ", съобщи Весела Паргова - шеф на аптека.

За момента няма сигнали за проблеми с издаването на електронни предписания за медикаменти по Здравна каса.

" Става доста елементарно, доста бързо, пести се време за обзор, което остава за работа с пациента ", разяснява доктор Гергана Николова.

" Затрудненията се появяват от време на време погрешно качени в системата предписания. Затруднено ги изтегляме. Комуникация с лекарите по телефона и нещата се оправят ", добави Весела Паргова.

Предстои и дигитализиране на рецептурните книжки и протоколите за скъпо струващи медикаменти, които се поемат от Здравната каса.

" Пред мен представителите на Информационно обслужване поеха ангажимент това да стане най-много до първи юли ", съобщи доктор Димитър Петров - заместник-министър на опазването на здравето.

Паралелното издаване на хартиени и електрони предписания за медикаменти за свободна продажба е безсрочно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР