Край на гратисния период за хартиените бележки - вече важат

...
Край на гратисния период за хартиените бележки - вече важат
Коментари Харесай

40 000 отсъствия за 2 седмици направиха учениците

Край на гратисния интервал за хартиените бележки - към този момент важат единствено електронните
Минаха 15% от междинния годишен брой

Средно дневно лекарите генерират по 5000 извинителни

Близо 40 000 са единствено електронни извинителни бележки на учениците, издадени за първите 15 дни от началото на образователната година, оповестиха от Министерството на електронното ръководство (МЕУ). Така за 2 седмици са трансферирани към този момент 15% от общия брой отсъствия, които се записват в просветителната система за година или към 270 000 по данни на МОН, разясниха пред “Труд news ” учители.

Днес е първият образователен ден, от който важат единствено извинителните бележки, издадени по електронен път. От 15 септември до момента вървеше така наречен гратисен интервал, в който отсъствията на учениците от 1. до 12. клас по медицински аргументи можеше да се извиняват и с документ на хартия.

Според статистиката общият брой на лекарите, издали електронен документ в същото време, е достигнал 3300. Средно дневно се генерират над 5000 извинителни бележки, показаха от МЕУ.

Въпреки че учители се оплакаха, че нямат достъп до въпросните електронни документи, от през днешния ден би трябвало да извиняват отсъствията съгласно новите правила. От тях следва, че след осъществяването на физически обзор персоналният доктор вписва електронната записка в Националната здравноинформационна система. В момента данните от нея постъпват в Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, откъдето автоматизирано се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния възпитаник, прецизират от МЕУ.

Колко ще коства една такава записка зависи напълно от решението на лекаря, тъй като тази услуга не се поема като разход от НЗОК и се чака всяко джипи да направи собствен ценоразпис - то може да реши дали да желае такса и каква. Някъде към този момент залепиха пред кабинетите цени от от 5,6, даже 10 лева

Електронните медицински бележки ще стават  веднага забележими за родителя в електронния дневник, припомнят от МЕУ.

Класният началник, шефът и родителят не е належащо да вършат нищо в допълнение. Важи и правилото, че с тези документи ще извиняват отсъствията със задна дата - в случай че възпитаник се разболее в петък, само че отиде на доктор в понеделник, то бележката му ще важи от посочената от лекаря дата.

Именно тук виждат опция за нови злоупотреби родители и учители. А учениците към този момент разчитат на лекарите си да им дават нужните бележки, а дали ще съумеят да хакнат системата, която се вкарва, с цел да спре подправянето на документи за извиняване на отсъствия, следва да се разбере, признават педагози.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР