Край на есенните дъждове за тази седмица, от днес слънцето

...
Край на есенните дъждове за тази седмица, от днес слънцето
Коментари Харесай

Неочаквана промяна в прогнозата за времето за новата седмица

Край на есенните дъждове за тази седмица, от през днешния ден слънцето стартира да прави плахи опити да се наложи.

В Западната и Средната Дунавска низина би трябвало да видят слънце за първи път от съвсем седмица. Това сочи прогнозата на meteobalkans.com. 

Студът към този момент се отдръпва

Въпреки че сега във височина над Дунавската низина температурата е 0 градуса вечерта относително нежният мраз ще изчезне и ще стартира последователно стопляне от запад в събота, най-осезаемо на северозапад, добавя Блиц.

Дъждовно-снежна отплата за сушата

След втория подред средиземноморец за есен 2018 година, ураганът Зорба  от края на септември не го броим.
От него на запад грам не валя, по тази причина към този момент отминалият циклон публично може да бъде разгласен за втори есенен, въпреки и в Западната и Средната Дунавска низина по-скоро сътвори типично зимна конюнктура.

Но високата снежна граница от 1700-1800 метра нагоре е симптом, че не е присъщ раннозимен.
Очаквано, заради относително сухото, а в края на октомври е горещо като за Хелоуин време, поизсушиха почвата и даже и при толкоз дъжд не се стигна до наводнения, още повече, че валя и от едва до умерено.

Най-верният знак какъв брой вода от небосвода е могла да поеме почвата са равнищата на реките, като най-рязко се е вдигнала река Върбица, най-големият приток на Арда, която е известна със своя плевел манталитет и внезапните си покачвания.

Останалите по-големи родопски реки – Въча и Чая също подвигнаха по-сериозно равнищата и доближиха до високи води, нещо като късноесенно прииждане се заформи.

На запад водосбора на река Струма, който бе с рисково почвено засушаване, покачванията бяха до и към междинните, т.е. дъждовете са оказали удобен икономически резултат. Река Места се подвигна малко повече – до над междинните равнища. 

Висока снежна граница и късноесенно прииждане

Причината е високата снежна граница над Родопите – единствено над 2100 метра валя сняг, а на връх Рожен главният вододел, въпреки и на 1700 метра валя сняг единствено в неделя, когато снежната граница беше слязла на под 1000 метра.

Но при втория циклон се подвигна на 2000 метра и насъбраните към 20 см бяха стопени от изобилните дъждове, които общо за двата циклона надвишиха 100 литра и по този начин компенсират относително сухата есен.

Но в региона на Средните Родопи и на изток не може да се каже, че бе толкоз изсъхнало – през октомври преваляванията бяха съвсем в норма, ураганът Зорба понапои и този край. А от високия циклон на 20 октомври се изляха порои с гръмотевици, типично летни. 

При залез слънце валеше единствено в крайния северозапад, а в Кюстендилското и Драгоманското поле облачността се беше раздрала, както и на старопланинския отличник. Но все още „ заблудени “ валежни зони обхвана и Софийското поле, само че до среднощ би трябвало да спре. 

Минимумите до -10 се разминават

Облаците ще ни спасят от утринен мраз към този момент и макар първичните упования до -10 минимуми в Дунавската низина, се разминаха.
Най-добри условия за дълбоки минуси имаше в събота сутринта, само че към този момент се обрисува да е облачно и повече -2, най-вече -3 надали ще има и в регионите, които има студена поставка и още задържа мраз.

Но през днешния ден и Западната и Средната Дунавска низина ще стартират лека бавно да се затоплят, ще тестват 5 градуса максимуми.
Софийското поле за момента наподобява като едно от най-топлите места в страната за неделя, след вчерашните 5 градуса най-много, през днешния ден заран ще изстине до към 1 градус.

А следобяд оптималната ще остане без смяна по отношение на през вчерашния ден, като тогава облачността би трябвало да се раздра и да изгрее слънце.
Малко по-висок най-много, до 7-8 градуса, и слънце сутринта, следобяд облаци. Неделя – слаб южняк и до 13-14 градуса в ранния следобяд. 
Неделният ден се обрисува да е най-топъл с двуцифрени максимуми над огромна част от страната, за първи път от повече от седмица и с най-вече слънце. 

Топло начало на новата седмица, захлаждане от сряда и нова късноесенно-зимна конюнктура

Моделите поизместиха малко предстоящото захлаждане за идната сряда и към този момент изгледите са да ни духат южняци и в неделя да се позатопли.

А в понеделник страната ще попадне в обсега на обширна област на ниско атмосферно налягане, разпростряла се съвсем по цялото Средиземноморие и се чакат нови превалявания от дъжд.

По-високи минимуми и максимуми до 15 градуса, изключително столицата най-добре ще го усети това стопляне. Ако се осъществя, несъмнено.

Обедното обновяване е малко нестабилно и може бързо да анулира предстоящото в допълнение покачване на температурите за началото на новата седмица.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР