Край на двойното плащане при сгрешени винетки – две години,

...
Край на двойното плащане при сгрешени винетки – две години,
Коментари Харесай

Вече няма да се налага да купуваме нова винетка заради сгрешен номер

Край на двойното заплащане при сбъркани винетки – две години, откакто проработи системата, беше изменен законът, който до момента не позволяваше да се вършат корекции.

В пътната организация изчакват смяната да бъде обнародвана в Държавен вестник, преди да стартират разяснителна акция по какъв начин ще се поправят грешките.

Няма да можете да прецакате комшията

Валидността на поправената винетка ще е със периода на към този момент издадената с грешката. Сгрешена винетка с изминал период няма да се поправя. Не е ясно и за какво трябваше да минат цели 2 години, с цел да може изобщо да се поправят винетки. Според пътната организация процентът на сбъркани винетки е най-малък.
Снимка: bTV
„ През цялото време нашата задача е била да им създадем опция да не се случва това, което се случва “, разяснява Олег Асенов от АПИ.
Снимка: bTV
Ако сбърканата винетка дава отговор на действителен автомобил, тя не предстои на промяна. Асенов дава образец: „ Например, не одобрявам комшията си, който има подобен номер и споделям ааа сгреших този номер и споделям коригирайте грешката към този номер “.

Кой ще ни върне парите?

През 2017 година сбърканите винетки са били 17 хиляди, а през предходната година – 9500. Тоест, сбъркали сме при попълването на над 26 хиляди стикера.

Най-скъпата винетка – годишната, е 97 лв.. Това значи, че сме платили на пътната организация над два и половина милиона лв., без да получим нищо. Ако единствено половината са били годишни, това значи най-малко 1,285 млн. лева
Снимка: bTV
Омбудсманът на републиката е безапелационна законовата корекция е закъсняла. От 2019 година е изпратила 4 рекомендации и към пътната организация и към районното министерство. Освен това страната би трябвало да върне парите за всички сбъркани винетки - освен за тези, които към момента са годни.

„ Става въпрос за едно безпричинно обогатяване на страната с тези 97 лв.. Всички тези суми би трябвало да бъдат възобновени “, уточни Диана Ковачева. Според нея хората могат да съдят пътната организация и да си върнат платеното. Могат да водят каузи и в случай че са били глобявани поради сбъркани винетки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР