Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4%, съобщи

...
Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4%, съобщи
Коментари Харесай

Дарената кръв вече ще се изследва с най-съвременна технология

Кръводарителите у нас са се нараснали с към 4%, заяви шефът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители, осведоми Българска национална телевизия.

Кръвните центрове в страната към този момент разполагат и със модерна инсталация за проучване на дарената кръв. България е измежду пoследните страни, които вкарват NAT технологията.

Българска национална телевизия взе мнението на Никола, който подарява кръв за трети път: " За да оказвам помощ. Мой непосредствен преди се нуждаеше от кръводаряване, по тази причина в този момент вземам решение и аз да давам ".

Той е удовлетворен от предлагането на здравното министерство кръвните центрове да уведомяват донорите, в случай че се окаже, че кръвта им е инфектирана с хепатит B, C или СПИН. България към този момент ще изследва дарената кръв за тези заболявания с най-съвременната технология.

Д-р Ваня Йорданова - Национален център по трансфузионна хематология: " Тестовете, които използвахме до момента, не позволяваха да откриваме инфектирани хора в границите на до 45 дни обратно ".

С NAT технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването.

" Вероятността за предаване на зараза посредством кръв на практика се свежда до нула. Ние си работехме, както би трябвало, тестванията, които използваме, са на международно равнище ", сподели още тя.

С новата технология донорът ще схваща по-рано, в случай че кръвта му е инфектирана. Така лечението ще стартира в точния момент, а лекуването ще е по-евтино. Освен това плазмата, която се отделя при взимане на кръв и се употребява за произвеждане на някои медикаменти, към този момент ще се изследва у нас. Оборудването и образованието на спциалистите за NAT технологията се поема от стратегия на просветителното министерство. Здравното се ангажира да обезпечи средства за консумативите, нужни за проучванията.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР