- Кръвните проби за алкохол вече ще се правят в

...
- Кръвните проби за алкохол вече ще се правят в
Коментари Харесай

Шефът на полицията в Пловдив: Въвеждаме двоен контрол срещу ...

- Кръвните проби за алкохол към този момент ще се вършат в Пловдив, което ще форсира процедурата

- Реформата в Икономическа полиция докара до доста сполучливи акции

- Не допуснахме търговия с гласове и опорочаване на вота

- Без гражданско съзнание не можем да решим казуса с тежките произшествия

- На управителни позиции се оферират експерти с потвърден опит и качества

- Разпускам с пътувания отвън града и тенис на маса

--------------------------

- Г-н Балев, поехте пловдивската полиция през август. Какви са усещанията ви до този миг. Какви промени сте набелязали и какво успяхте да извършите за тези няколко месеца?

- Мога да заявя, че при встъпването си в служба като шеф на Пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи заварих един колектив, който работи високоотговорно и професионално. Доволен съм, че за сътрудниците не са непознати значими качества като дисциплинираност, почтеност, възприятието за дълг и мотивация за повишение престижа на полицейската специалност. По отношение на измененията, които успяхме да осъществяваме през последните няколко месеца в дирекцията, като доста ефикасна мога да посоча структурната и кадровата промяна в отдел „ Икономическа полиция “. И с цел да не бъда необоснован, ще напомня поредицата положителни реализации от чиновниците в това поделение, които добиха необятен публичен отзив.

Сред тях са пресечените няколко противозаконни схеми - за издаване на подправени зелени документи, за заграбване на милиони левове от дотациите за градски превоз

в общините Пловдив и Асеновград, за изпиране на пари, добити посредством търговия с безакцизно дизелово гориво и посредством интернет измами, за източване на пари от банкова сметка на комерсиално сдружение. Също по този начин мога да заявя, че се организират почтени и транспарантни състезания за назначение, преназначаване и израстване на чиновниците. На управителни позиции се оферират експерти с потвърден опит и личностни качества и необвързани с политически партии и стопански субекти. Като образец мога да дам последните назначения в два значими бранша - „ Пътна полиция “ и „ Специализирани полицейски сили “, началниците на които се надявам да оправдаят гласуваното доверие. Разбира се, в посока повишение на цялостните резултати на дирекцията ще има и други идни промени. В най-скоро време ще бъде въведена и нова организация на двоен надзор във всички подразделения във връзка с противопоставяне на корупцията.

- Областната дирекция на МВР-Пловдив води непрекъсната борба с престъпността. В тази връзка кои акции може да отчетем като сполучливи и огромни - влиза ли включително и провеждането на изборите?

- Действително като втора по величина в страната Пловдивската дирекция на Министерство на вътрешните работи се характеризира с извънредно динамична оперативна конюнктура и натовареност във връзка с противопоставяне на закононарушенията. Именно по тази причина нашите ежедневни старания са ориентирани към дейната предварителна защита за недопускане и секване на всевъзможен тип престъпления. Към посочените нагоре позитивни резултати по линия на Икономическа полиция мога да прибавя и други по другите посоки на активност. Сред тях са казусът на разкритото подготвяне за ликвидиране с помощта на професионализма на чиновниците от отдел „ Криминална полиция “, които работиха дружно с ГДБОП. Също по този начин са и конфискуваните огромни количества наркотични субстанции - 22 кг марихуана във Второ РУ; половин кг амфетамин и над 2 кг марихуана в Трето районно управление (на МВР). Няма по какъв начин да не изпитвам удовлетворение и от обстоятелството, че по време на произвеждането на миналогодишните избори всички сътрудници извършиха поставените задания доста отговорно. Смея да настоявам, че дирекцията се оправи добре и не бяха позволени търговия с гласове и опорочаване на вота.

- Голям проблем остават пияните и дрогираните водачи. Пишат се безчет актове, издават се хиляди фишове. Това ли е вярната форма на надзор? Трябва ли нещо да се промени?

- Да, персоналното ми мнение е, че безусловно би трябвало да се промени нещо и преди всичко това би трябвало да е гражданското съзнание. А това значи да не чакаме някой различен да опази нашия живот и здраве. И триумфът в битката с тежките произшествия ще е вероятен, когато дружно с напъните на ангажираните институции всеки един участник в придвижването - лидер, пешеходец, велосипедист, демонстрира повече дисциплинираност и по-голяма отговорност към себе си и към останалите. Именно в посока повишение дисциплината на водачите, предпочитано чиновниците с пълномощия за работа по сигурност на придвижването

реализират всекидневен надзор за определяне приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

През 2021 година са извършени голям брой профилирани полицейски интервенции и са формирани общо 1468 АУАН на водачи на МПС, от които 578 за приложимост на наркотични или упойващи субстанции, 369 - за регистриран с техническо средство алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 521 - над 1,2 промила алкохол в издишания въздух.

- Отвори се полемика за мил чековете. С какви работи сега полицията и ефикасни ли са те?

- Със заповед на министъра на вътрешните работи от 2017 година Dreger Drug Check 3000 и Dreger Drug Test 5000 са признати и утвърдени механически средства за определяне приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Полицейските чиновници правят тестванията при прецизно съблюдаване на описаното в методическите инструкции от 2016 година на шефа на ГДНП по отношение на реда за определяне използването на наркотични субстанции, като се взима поради температурното въздействие, срокът на валидност, използването на течности или храни от лидера - най-малко 10 минути преди осъществяване на теста, и други При осъществена информация за изтичащата 2021 година се откри, че

в ОДМВР - Пловдив са тествани общо 2190 водачи,

от които 1314 с Dreger Drug Check 3000 и 876 с Dreger Drug Test 5000. Положителните проби са общо 578, от които 432 с Dreger Drug Check 3000 и 146 с Dreger Drug Test 5000. Относно надеждността на полеви тест Dreger Drug Check 3000 и появилите се в другите медии публикации по тематиката, през 2021 година бе извършен правосъден опит в Районен съд - Пловдив. Същият потвърди, че не е допустимо след използването на лекарства полеви тест да регистрира съществуване на наркотични субстанции и/или техни аналози. Към момента няма доказателства тестванията да регистрират други субстанции, с изключение на посочените от компанията производител.

- Проблем, който сочат водачите, е, че се чака до 6 месеца да излезе резултат от кръвна проба. Освен това полицията заплаща доста за правене на резултатите. Обмисля ли се вид пробите за алкохол и опиати да се изследват в Пловдив и то от полицията?

- Установяването и определянето на концентрацията на алкохол и наркотични субстанции в кръвни проби, конфискувани от водачи на МПС, се регламентира в Наредба № 1 от 19 юли 2017 година В нея са разказани методът за превозване на конфискуваните кръвни проби от мястото на здравното проучване до съответната лаборатория, както и периодите, които би трябвало да се съблюдават. С последните промени в член 19 и член 20 от Наредбата категорично се упоменава, че където има опция, те се правят в научно-техническите лаборатории на съответните регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. В базовата научно-техническа лаборатория на ОДМВР - Пловдив по европейска стратегия се получи нов уред - газов хроматограф с хедспейс аутосемплер, за установяване централизация на алкохол в изследвани кръвни проби. Апаратът е доста по-модерен и прецизен спрямо този на в този момент работещия в алкохолна лаборатория към УМБАЛ " Пловдив ". След калибриране и образование на работещите на апарата

той ще може интензивно да се употребява във втората половина на януари 2022 година

Така периодите на проучванията за определянето на централизация на алкохол в кръвни проби ще се съкратят неведнъж. В базовата научно-техническа лаборатория се възнамерява и закупуването на уред и съоръжение на лаборатория за осъществяване на проучвания за определяне на наркотични субстанции в кръвта и урината. Действително има случаи, при които се чака до 6 месеца да излезе резултатът от изследваната кръвна проба, само че те се отнасят единствено за открити водачи, които ръководят под въздействието на наркотични субстанции или техни аналози или когато лидер на МПС е открит да ръководи по едно и също време под въздействието на наркотични субстанции и алкохол с централизация над 0,5 промила. В тези случаи кръвните проби се изпращат за проучване в профилираните химико-токсикологични лаборатории и тогава интервалът на даване на резултата е толкоз дълъг. Няма закъснение при изследваните кръвни проби на водачи на МПС, които ръководят под въздействието на алкохол с централизация над 0,5 промила, защото тези проби се изпращат за проучване в УМБАЛ " Пловдив ", която е една от лабораториите, лицензирани да правят проучване единствено за определяне концентрацията на алкохол в кръвта.

- Как се пробвате да решите казуса с корупцията в редиците на полицията?

- Още при встъпването ми в служба като шеф ясно заявих моите правила, измежду които е безспорната ми непоносимост към корупцията във всичките <210> форми. Убеден съм, че давайки своя персонален образец, дружно с останалите ръководители на подразделения ще успеем да изкореним това срамно събитие в полицията. Отново наблягам, че в тази посока се стараем да вършим деликатен асортимент при назначение и преназначаване на чиновниците. Изцяло имам вяра, че откакто човек е решил да се отдаде на нашата специалност, значи, че желае законността и положителното да спечелват. Именно по тази причина всеки съзнателен чиновник би трябвало да съумее да устои на корупционния напън и неотложно да го глоби. По линия „ корупция “ мога да подчертая, че имаме доста положително взаимоотношение с Дирекция „ Вътрешна сигурност “ и ДАНС, като и при минимум подозрение за нарушение на закона от страна на чиновник неотложно ги сигнализираме документално.

- Предстоят ли още рокади по другите дирекции и звена в Пловдивската дирекция?

- Назначенията и преназначенията са един непрекъснат развой в Министерство на вътрешните работи. В преобладаващата си част промените са подбудени от незадоволителни резултати. Считам за главно мое обвързване като началник да познавам активността на всеки чиновник, тъй като това оказва помощ да се открият къде има недостатъци и по какъв начин те да бъдат преодолени. От друга страна, положителната работа би трябвало да се подтиква, а положителните практики - да се приложат и в останалите структурни звена.

- Малко статистика. Може ли да кажем усилват ли се, или понижават злополуките, ранените и починалите в тях?

- През 2021 година на територията на ОДМВР-Пловдив са регистрирани общо 2276 ПТП, като спрямо 2020 година броят им е повишен с 247. От тях записаните с потърпевши лица са 730 с 34 починали и 931 ранени, като спрямо 2020 година жертвите са намалели с 4, само че броят на ПТП с потърпевши лица се е нараснал с 29, а на ранените в тях лица - с 50. Останалите 1547 ПТП са единствено с материални вреди, като броят им също се е нараснал с 219 по отношение на 2020 година

- Оказа се, че киберпрестъпленията са с най-ниска разкриваемост, а те се усилват поради изискванията на пандемия. Какви са аргументите за това и постанова ли се в допълнение образование на състава?

- Напълно съм склонен, че пандемията способства за увеличение на броя на киберпрестъпленията. За да се оправим с това предизвикателство, също поставяме нужните старания. Тук е мястото да подчертая, че предварителната защита също е от изключителна значимост.

В дирекцията към този момент стартира образование на сътрудниците от всички звена от специалисти от ГДБОП.

Целта е да имаме задоволително готови чиновници за работа по тези закононарушения. За мен образованието е приоритет, тъй като считам, че с цел да си отличен експерт, би трябвало непрестанно да надграждаш знанията и уменията си. По този мотив съм поканил и гости-лектори от Академията на Министерство на вътрешните работи по другите посоки на активност.

- Какво предвиждате за 2022 година като шеф на пловдивската полиция? Какво безусловно би трябвало да бъде свършено и какво планирате?

- Не мога да предвидя какво следва за дирекцията през актуалната година, само че персонално за себе си съм безапелационен, че ще продължа да се придържам към главните цели на работа - нулева приемливост към корупцията както в Министерство на вътрешните работи, по този начин и на всички места другаде; деен надзор за съблюдаване на въведените противоепидемични мерки; противопоставяне на противозаконната миграция с всички законови възможности; понижаване на пътния травматизъм и повишение на професионалните познания и уменията на полицейските чиновници.

- Работите ли добре с другите институции, като прокуратура, РЗИ и така нататък

- При осъществяването на нашата активност постоянно сме получавали нужното професионално подпомагане от всяка една институция или организация, която сме потърсили, за което употребявам мотива да насочва най-искрена признателност. С риск да пропусна някои от нашите сътрудници, мога да посоча като образец за извънредно ползотворно съдействието с Областната администрация, съда, прокуратурата, Агенция „ Митници “, РЗИ, ОДБХ, Социално подкрепяне и други Признателни сме и на Общинския съвет за гласуваното подаяние на проби за опиати за дирекцията, с което се подкрепя нашата работа. Не се колебая, че и в бъдеще можем да разчитаме на добра връзка и взаимна поддръжка в името на общата ни цел - гарантиране на сигурността и спокойствието на територията на Пловдивска област.

- С какво се занимавате през дребното свободно време, което имате?

- Обичам да бъда със фамилията си, досегът с природата ме въодушевява и при всяка опция пътувам отвън града. След работа употребявам част от свободното си време за обичания спорт - тенис на маса.

- Интересно за читателите ще бъде каква музика слушате?

- Предпочитам класическа музика, обожател съм на оперното изкуство.


- Какво ще пожелаете през новата 2022 година на читателите на „ Марица “?

- Пожелавам на всички новата 2022 година да постави едно положително начало на удобни промени и сполучливи инициативи! Да бъде изпълнена със здраве и благополучие!


ВИЗИТКА:

Димитър Балев е роден през 1975 година в Чирпан. През 21-годишния си професионален стаж в системата на Министерство на вътрешните работи е заемал разнообразни изпълнителски и управителни позиции в Пловдивската дирекция на вътрешните работи и службите за битка с проведената престъпност. Непосредствено след довеждане докрай на висшето си обучение в Академията на Министерство на вътрешните работи през 2000 година стартира работа като шпионин в бранш “Криминална полиция” към Второ РУ-Пловдив. От 2005 до 2010 година е на същата служба по направление “Борба с проведената престъпност “. През 2010 година е шеф на бранш “Криминална полиция” към Трето РУ-Пловдив. В края на 2013 година застава отпред на РУ-Труд, а година по-късно управлява и Второ РУ-Пловдив. През 2018 година още веднъж минава на служба в бранш към ГДБОП. От 12.08.2021 година е краткотрайно преназначен за шеф на ОДМВР-Пловдив. По време на службата си за реализирани високи професионални резултати Димитър Балев е награждаван неведнъж с “писмена похвала”, “обявяване на благодарност”, а през 2015 година и с Почетен знак на Министерство на вътрешните работи - III степен.
Свързани вести Ексклузивно в "Марица ": Светкавични кръвни проби за водачите в Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР