Кръвнина ще плати АПИ на майка, загубила бебето си в

...
Кръвнина ще плати АПИ на майка, загубила бебето си в
Коментари Харесай

АПИ дава 100 000 лева на майка, загубила бебето си в катастрофа

Кръвнина ще заплати АПИ на майка, изгубила бебето си в злополука: 

Майка, изгубила 6-месечното си бебе в злополука, би трябвало да получи 100 000 лева обезщетение от Агенция " Пътна инфраструктура ", написа.

Трагичният случай е от 13 декември 2016 година на пътя от с. Хотово към Мелник. Тогава Х. Д. пътувала към Мелник с фолксвагена си, с цел да закара 6-годишния си наследник на детска градина в Мелник. В колата било и 6-месечното ѝ бебе. На моста " Макензен ", който е стеснен и по него може да минава единствено една кола, фолксвагенът се блъснал странично при разминаване с идваща " Алфа ромео ". От удара колата на майката полетяла в реката и се обърнала по таван, а бебето умряло.

През 2018 година дамата е приета за отговорна за породена по несъобразителност гибел на бебето ѝ. Съдът е безапелационен, че тя е нарушила разпоредбите за придвижване. Не е зачела преимуществото на навлезлия към този момент в моста автомобил, трябвало е да го изчака, както и не закрепила детското столче неподвижно към дясната седалка.

Х. Д. е завела дело против АПИ, тъй като мостът е бил без парапет. Три месеца по-рано при различен случай, парапетът вляво били повреден и неподменен, имало единствено сложена лента. Експерти са безапелационни, че в случай че е имало парапет, той е щял да спре колата да не падне в реката. След случая към този момент била инсталирана ограничаваща система " Парапет за пешеходци ", осведоми " 24 часа ".

Делото мина през три инстанции, като на всяка бе определян друг % на виновността на АПИ и съпричиняване от страна на майката.

Според Софийския апелативен съд компенсацията за гибелта на детето би трябвало да е 14 000 лева, тъй като 90% от виновността е на майката и единствено 10% на АПИ.

Окончателно обаче Върховен касационен съд дефинира, че виновността на Пътната организация е 60%, а съпричиняването от страна на майката е 40%. Цялото обезщетение би трябвало да е 230 хиляди лева Като се вземе поради степента на съпричиняване, АПИ дължи сумата 138 000 лева, само че пък майката е обжалвала предното решение единствено до размера на 100 хиляди лева, колкото и в този момент ще би трябвало да получи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР