Кръвен тест за повече от 50 вида рак обещава пробив

...
Кръвен тест за повече от 50 вида рак обещава пробив
Коментари Харесай

Нов кръвен тест разпознава 50 вида рак

Кръвен тест за повече от 50 типа рак дава обещание пробив при диагностициране на болесттите. Той разкрива вярно две от всеки три ракови болести измежду 5000 души, които са посетили персоналния си доктор със подозрение за признаци в Англия или Уелс.

В 85% от тези позитивни случаи той също по този начин е показал първичното място на рака, оповестяват от Националната работа по опазване на здравето във Англия.

Тестът Galleri търси разнообразни промени в елементи от генетичен код, които се следят при разнообразни типове рак. Все още се работи по неговото създаване. Ранното разкриване на лечим рак може да избави животи.

Според откриватели от Оксфордския университет пробата може да усили броя на разпознатите типове рак. Често страдащите от рак имат признаци, които да се свързват с редица вероятни аргументи. Това изисква голям брой проби и визити в болница.

Настоящето изследване е най-голямото по рода си измежду пациенти със подозрение за признаци на рак 350 от тях са били диагностицирани с рак, употребявайки обичайни способи като сканиране и биопсия, оповестява бТВ.

Констатациите ще бъдат показани на конференцията на Американското сдружение по клинична онкология в Чикаго и ще бъдат оповестени в списанието The Lancet Oncology.

Националната работа по опазване на здравето във Англия употребява теста Galleri, създаден от калифорнийската компания Grail, и при хиляди хора без признаци, с цел да той може да открие и скрити ракови болести.

Окончателните заключения от това проучване се чака се чака да излязат до края на годината, а Англия възнамерява да тества още един милион души през 2024 година и 2025 година Тестът е изключително добър и при откриването на сложни разпознаваеми ракови болести – като рак на главата и шията, червата, белия дроб, панкреаса и гърлото.

„ Констатациите от изследването допускат, че общопрактикуващите лекари ще могат да употребяват теста, с цел да вършат клинични оценки, само че са нужни и доста по-мащабни проучвания.

„ Това изследване е първата стъпка в тестването на нов метод за допустимо най-бързо идентифициране на рака. Това е жизненоважно, този тест може да ни помогне да хванем повече ракови болести в по-ранен етап и да бъдат избавени хиляди животи “, разяснява проф. Питър Джонсън, шеф на английската работа по опазване на здравето.

Етикети: рактест
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР