Кръвен тест, откриващ над 50 вида рак, даде обещаващи резултати

...
Кръвен тест, откриващ над 50 вида рак, даде обещаващи резултати
Коментари Харесай

Кръвен тест, откриващ над 50 вида рак

Кръвен тест, откриващ над 50 типа рак, даде обещаващи резултати в тестване във Англия, обхванало хиляди пациенти на Националната здравна работа, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Тестът Galleri, който към този момент е наличен в Съединени американски щати, може да покаже къде се намира първичният рак с акуратност от 85 %. 

Във тестването пробата е определил 323 случая на рак измежду 6238 души от Англия и Уелс, които са посетили персоналния си доктор със признаци на онкологично заболяване.

От тези 323 души 244 след това са диагностицирани с рак, което значи 75 % акуратност, споделят учените. Около 2 % от пациентите с отрицателни резултати по-късно са диагностицирани с рак. Тестът е благонадежден в общо 66 % от случаите. Точността му зависи от стадия на болестта - от 24 % в най-ранната фаза (първи стадий) до 95 % в четвърти етап. Най-често диагностицираните случаи са на рак на дебелото черво (37 процента), белите дробове (22 процента), матката (8 процента), езофагогастрален рак (6 процента) и рак на яйчниците (4 процента). 

Откриването на рака в точния момент е жизненоважно за пациентите и може да избави хиляди животи във Англия всяка година.

Брайън Никълсън, професор в университета в Оксфорд, сподели, че пробата е значим за установяване на това дали пациент със признаци страда от рак, преди да се премине към други диагнози. " Много пациенти, диагностицирани с рак, отиват при персоналния си доктор поради признаци като загуба на тегло, анемия, болежка в корема. Този нов тест може да даде бърза диагноза и евентуално да спомогне да бъдат избягнати скъпи и инвазивни проучвания, които се вършат на пациенти без характерни признаци. "

Тестът Galleri търси химически промени във фрагменти от генетичния код - безклетъчна ДНК, които се изливат в кръвния поток от туморите. Това може да стане доста преди появяването на характерни признаци. 

Тестът не е в положение да улови всички типове рак и не замества скрининговите стратегии, като проучвания за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво. В Съединени американски щати пробата се предлага на високорискови пациенти, в това число такива над 50 години. 

Професор Хелън Макшейн, шеф на биомедицинския проучвателен център в Оксфорд, сподели: " Целта е да диагностицираме раковите болести по-рано, с цел да можем да назначим лекуване. Това проучване е значима стъпка към тази цел. "

Тестът е създаден от калифорнийската компания " Грейл " и се изследва от Националаната здравна работа във Англия, с цел да стане ясно дали може да открива скритите случаи на рак при хора без признаци. Резултатите се чакат по-късно тази година. 

Директорът за ракови болести на Националната здравна работа Питър Джонсън сподели: " Изследването е първата стъпка към допустимо най-бързата диагноза. "

Лорънс Йънс, професор по молекулярна онкология от университета в Уорик, разказа резултатите като " доста окуражаващи " и част от " епоха, в която кръвните проби, дружно с други проучвания при симптоматични пациенти могат да дадат опция за ранна диагноза и клиничен резултат ". " Истинското предизвикателство е да диагностицираме сложните за разкриване типове рак, в това число рак на белия дроб и панкреаса. За да се одобри, че отрицателният резултат от теста значи липса на рак, ще са нужни още проучвания. "

Ричард Лий, съветник към болничното заведение " Роял Марсдън " и водещ доктор в ранната диагностика на института за проучване на рака в Лондон, сподели, че бързата диагноза е основна за високорисковите пациенти. " Този тест към момента е предмет на изследвания и не е подготвен за рутинна клинична приложимост, само че е доста значимо да имаме инструмент за ранна диагностика в бъдеще. "

Проучванията са показани на конференцията на Американската асоциация за клинична онкология в Чикаго и оповестени в сп. " Лансет Онколъджи ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР