Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с бележка от

...
Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с бележка от
Коментари Харесай

Омбудсманът: Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с бележка от родител

Краткосрочните отсъствия на учениците да се извиняват с записка от родител, а електронните бележки по медицински аргументи да се изискват единствено след обширен медицински обзор за по-продължителен интервал на неявяване, упорства омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея електронните извинителни бележки, въведени при започване на октомври, основават бюрократични проблеми, поради което тя е сезирала министрите на образованието, на опазването на здравето, както и ръководителите на отрасловите парламентарни комисии.

Вместо да спести време, старания и разхождане от едно място до друго за лист хартия, издаването на електронна извинителна записка в допълнение бюрократизира и изнервя всички участници по веригата - родители, учители, персонални лекари и експертите са недоволни от новата система и по тази причина се обръщат към омбудсмана със сигнали, тъжби и петиция.

 

Най-честите проблеми, с които се сблъскват - издаването на бележки не се покрива от Здравната каса, а таксите на персоналните лекари варират от 2 до 10 лв., други компликации са амбулаторният лист, за който се изисква категорично наличие на детето в случаите, в които обитаемоте места на детето и персоналния доктор са разнообразни, както и това, че тези бележки не се издават от експерти от болнични заведения и от незабавните центрове поради неналичието на електронна връзка със системите на учебните заведения.

Обръща се внимание и на това, че нормативното условие за издаване на записка не е съобразено с настоящата здравна система и даже и детето да оздравее по-рано.

То би трябвало да се преценява с посочения в електронната записка период. Част от предложенията на омбудсмана по тематиката с издаването на медицински бележки да се покрива от бюджета на НЗОК, както и да има годишен предел за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се дефинира след чуване мнението на всички страни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР