Кратко пробно шофиране на Tesla Model S през юли 2013

...
Кратко пробно шофиране на Tesla Model S през юли 2013
Коментари Харесай

Фердинанд Пиех искал да купи Tesla

Кратко пробно шофиране на Tesla Model S през юли 2013 година впечатлило Фердинанд Пиех дотам, че той неотложно сложил пред съвета на шефовете на Volkswagen въпроса за покупката на компанията на Илон Мъск, твърди немското списание Manager Magazin.

Преди седем години Пиех, внук на Фердинанд Порше, някогашен началник на VAG и към оня миг ръководител на директорския ръб на концерна, посетил Калифорния и се срещнал с локален дилър на Porsche. Собственикът на представителството познавал Мъск, защото преди този момент му бил продавал коли, а през 2013 година на собствен ред си купил Tesla. Пиех тествал точно неговия Model S и останал шокиран от капацитета на електрическия автомобил.

След завръщането си в Германия именитият инженер и управител мигновено изискал от управлението на Volkswagen да купи Tesla. Тогавашният общоприет шеф на концерна Мртин Винтеркорн не съумял да се опълчи на концепцията, въпреки че експертите на VAG към този момент били тествали Model S и го оценили като безперспективен.

Пиех бил толкоз въодушевен, че не го смущавала даже тогавашната пазарна капитализация на Tesla от $20 милиарда при едвам 22 000 продадени електрическия автомобил. По това време Volkswagen коства няколко пъти повече и е най-големият производител на коли в света.

За страдание на Пиех Илон Мъск отклонява предлагането. Днес Tesla се прави оценка на $630 милиарда (€513 млрд.), а пазарната капитализация на Volkswagen е шест пъти по-ниска. Самият Фердинанд Пиех умря през август 2019 година, Мартин Винтеркорн е упрекнат от щатските управляващи за Дизелгейт, а немският тръст харчи милиарди, с цел да навакса изоставането си в електрическата подвижност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР