Краткият инкубационен период на варианта Омикрон е проблем, защото по

...
Краткият инкубационен период на варианта Омикрон е проблем, защото по
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев каза как ваксинираните с бустерна доза преболедуват Омикрон

Краткият инкубационен интервал на разновидността Омикрон е проблем, тъй като по този метод болестта се популяризира по-бързо. Това сподели за Българска телеграфна агенция проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизациите към Столичната община.

По думите му, инкубационният интервал на този вид е два до три дни, като в същото време инфектираният стартира да кашля и да киха, отделяйки вируса. До дни, евентуално, разпространяването на Омикрон ще се усили поради събирането на хора през миналите празници, визитите на курортите, и измежду завръщащите се от чужбина, добави той.

Комбинирана болест - грип с ковид, е допустима, само че извънредно рядко се случва, увери проф. Кантарджиев.

При Омикрон изрично се откри, че по-трудно заразява белодробната тъкан, което е добре, и тъкмо поради това, че " няма афинитет " към белодробната тъкан, протича леко, добави той.

Според него най-големият проблем в този момент е краткотрайната неработоспособност на инфектираните, защото хората не са тежкоболни, само че не са на работа за към 10 дни. Трябва да се вземат ограничения занапред, акцентира Кантарджиев.

Пред идната седмица ще е явен процентът на повишаване на броя на болните. Засега се усилват случаите на разпространяване на Омикрон, въпреки и едва, в София-град, в Перник, Благоевград и Софийска област, уточни проф. Кантарджиев.

Заразяването с Омикрон на имунизирани и с бустерна доза ваксина проф. Кантарджиев разказа по следния метод: позитивните PCR проби приказват, че два-три дни инфектираните ще отделят вирус, който обаче ще бъде в доста малко количество и ще го прекарват с хрема, кихане и най-вече главоболие.

По време на среща в Министерството на здравеопазването през днешния ден, която мина в другарски и доброжелателен дух, не е ставало въпрос за затваряне на детски заведения или учебни заведения, разяснява проф. Кантарджиев.

Всички бяхме единомислещи, че би трябвало да запазим здравето на децата, без да стопираме образователния развой, изключително за най-малките. Деца, които се оплакват от болки в гърлото, имат хрема или нараснала температура, не трябва да вървят на учебно заведение, означи проф. Кантарджиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР