Кратка разходка из кварталите на Пловдив може да бъде като

...
Кратка разходка из кварталите на Пловдив може да бъде като
Коментари Харесай

Уволненият полицейски шеф Виктор Празов с незаконна тераса в Кючука, присвои общински имот

Кратка разходка из кварталите на Пловдив може да бъде като справочник за нелегално строителство по фасадите на постройките. През годините е имало десетки образци за необичайно усвоени тераси, пространства и всевъзможни други намеси. Заради всеобщото „ усвояване” на терасите преди няколко години законодателят реши казуса с тях, като направи процедурата извънредно елементарна. Ако искаш да остъклиш терасата си – взимаш позволение от етажната благосъстоятелност и го декларираш в Общината.

Това обаче се касае единствено за случаите, когато се намесваш в собствеността си. Съвсем друг е въпросът, когато „ усвоиш” и непознати парцели, с цел да пристроиш терасата си.

Такъв е казусът с балкон на улица „ Студенец” в регион „ Южен”. Читатели на TrafficNews ни алармираха за следващия случай на необичайно построена тераса и напълно разумно попитаха – законно ли е.

TrafficNews потегли по следите на въпросния градеж в Кючука, като се оказа, че апартаментът е благосъстоятелност на някогашния полицейски началник Виктор Празов. Само преди няколко дни той бе уволнен дисциплинирано от системата на Министерство на вътрешните работи. То пристигна след административна инспекция и такава на " Вътрешна сигурност ", които са открили редица нарушавания.

След наше питане до регион „ Южен” за съответната тераса от администрацията се сезираха. Оттам дадоха отговор, че към сегашния миг, администрацията не е била осведомена с посочения проблем, като е била назначена всестранна и справедлива инспекция по случая за определяне съществуването или неналичието на осъществено нелегално строителство на територията на регион „ Южен “. В това число осъществяването на служебна информация за съществуването или неналичието на утвърдени капиталови планове, издадено позволение за градеж и документи, имащи отношение към процесния обект.

Отговорът от районната администрация бе, че липсват строителни бумаги, планове, както и позволения за градеж на въпросния парцел. Започната е процедура и за определяне на нелегално строителство.

„ В случай на открито нелегално строителство на територията на Община Пловдив, регион „ Южен “, ще бъдат подхванати всички законови дейности по отношение на нарушителите. На съображение член 225а, алинея 2 Закон за устройство на територията, ще бъде формиран констативен акт за определяне на нелегално строителство, като същият ще се връчи на заинтересуваните лица, които могат да подадат своите възражения в 7-днвен период от връчването. В следствие, ще бъде публикуван и Заповед за унищожаване на нелегално строителство по реда на член 225а, алинея 1 от Закон за устройство на територията, която следва да се извърши непринудено от изпълнителя на противозаконното строителство в избрания период. Ако заповедта за унищожаване не се извърши непринудено в избрания в нея период, тя се извършва наложително от общината по ред, избран с разпоредба на Общинския съвет”, написа в отговора от регион „ Южен” Костадин Язов.

Липсата на капиталови планове приказва,че сигурно процедурата за построяването й, не е спазена, а след определяне на противозаконното строителство, тя ще предстои на срутване. Разликата сред тази тераса и „ прибирането” и „ остъкляването” на другите обаче е основна. Изградената тераса върху фасадата, не е просто „ пристроена”, а и стъпва с колони върху земята. Конкретната земя е общинска благосъстоятелност, а колоните върху нея – нелегално ситуирани. Изграждането на колони върху общинска благосъстоятелност става само когато е налице утвърден план и закупено право на градеж от ползвателя.

Потърсихме и Виктор Празов за коментар. На въпрос дали има всички нужни документи и позволения за съответния градеж и пристройка, той съобщи:

„ Да, имам всички нужни документи. Те са в регион „ Южен”, сподели Празов. Видно обаче от отговора на администрацията - с такива те не разполагат.

Проектанти обясниха и процедурата, която би трябвало да се извърши, с цел да бъде законна въпросната тераса:

1.Собственикът на парцела изважда 100% единодушие на етажната благосъстоятелност, че са съгласни да правиш интервенция по фасадата и да си пристроиш тераса;

2.Прави се сложен план от проектант и конструктор за намесата, която притежателят желае да направи;

3.Пуска се заявление към районното кметство, които след инспекция го изпращат в Община Пловдив;

4.Проектът се гледа на Експертен съвет по устройство на територията, които би трябвало да дадат позитивно становище;

5.Инвеститорът пуска искане за отстъпено право на строеж( на частта, която е общинска благосъстоятелност – в тази ситуация където са поставени колоните) и се закупува от Община Пловдив;

6.Пуска се искане за издаване на позволение и за градеж и към този момент може да се построи подобен вид тераса;

След като липсват каквито и да е планове за съответни обект, то е видно, че е той е противозаконен. На процедура подобен градеж не може се „ узакони” и той предстои на унищожаване. Така притежателят на терасата ще би трябвало да възвърне терасата си в истинския тип, а в случай че желае още веднъж да я построи – би трябвало да мине по описаните стъпки. Разликата с остъкляването на тераси и този парцел е, че за първото би трябвало само позволение от етажната благосъстоятелност, а по-късно тя да се заявява.

В Пловдив има редица сходни тераси, някои – законни, други не. Когато приказваме обаче за обществено лице, както в тази ситуация с Виктор Празов, то те би трябвало да са образец по какъв начин разпоредбите би трябвало да се съблюдават. Всички, които желаят да създадат намеси върху терасите и парцелите си пък би трябвало да знаят – законът и разпоредбите важат за всички.

TrafficNews.bg благодари на всички читатели за изпратените сигнали и изразена гражданска позиция! Ако и вие се натъкнете на сходни нередности, може да ни изпращате сигналите си като известие в страницата ни във или на публицистичната ни поща.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР