Кратка информация за пандемията за 01 юли 2022 г., представи

...
Кратка информация за пандемията за 01 юли 2022 г., представи
Коментари Харесай

Витанов успокои: Спокойно! Няма да е вълнище, вълница ще е

Кратка информация за пандемията за 01 юли 2022 година, показа на стената си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Ето какви са последните му данни:

" Отбелазахте, че през днешния ден е петък, а аз толкоз съм заседнал в моите сметки, че си мисля, че е събота. Извинете ме, само че има да правя много работа.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднакво, не го четете.

Сценарият „ Синьо лято “ се чака да е постоянен до равнище на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 65.54 на 100 000. Очакванията са сюжетът да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

На всички към този момент е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – чаках, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те доста го изтърваха. Ама доста – през вчерашния ден имат 15 000 случая. И това ще се трансферира и при нас.

Проверка на обстановката с пандемията през днешния ден

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е умерено. Но в Европа не е по този начин. В Гърция има много случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изпуснат – има към 15 000 случая през вчерашния ден. Франция – към 130 000 случая, Германия – 110 000 случая, Италия – 80 000 случая и така нататък В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето отсам можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сюжета " Синьо лято " към този момент е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е планиран да е постоянен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може да дестабилизирате сюжета.

Какво се чака - към ден 60-ти на сюжета (около 15 юли) се чака скупчването на туристи по българското Черноморие и разбъркване на български със западни туристи да има последици. Както да има последици и вносът на вирус от чужбина.

А постоянен ли е сюжетът „ Синьо лято “?

Да, сюжетът " Синьо лято " е постоянен - ден 48. Този сюжет е - караме си умерено лято. Сценарият е постоянен и ще остане подобен и през тази седмица, че и по-нататък.

2. Общата конюнктура - Модифицирания Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване И по този начин към този момент 94 дни след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Да забележим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.96.

Под 1.00 е, значи болестта се свива. Очакванията са цифрата бавно да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „ Синьо лято “.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, би трябвало да има дифузно разпространие.

Да забележим няколко контролни чисълца за през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване

За страната - 0.17

София-град - 0.25

Пловдив - 0.18

Бургас - 0.18

Варна - 0.18

По южните граници

Благоевград - 0.15

Кърджали - 0.22

Смолян - 0.21

Хасково - 0.11

Ямбол – 0.13

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространяване - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространяване

3. Под 1.00 - дифузната разпространяване стопира или напълно го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са надалеч под 1, няма дифузно разпространяване.

За страната, показателят е 6 пъти под сериозната стойност. Засега, аргументи за безпокойствие няма. Но би трябвало да сме деликатни. Индексът име наклонност да пораства.

Ей по този начин, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая дневно е добре човек да стартира да съблюдава отдалеченост от другите и да си носи маската, когато влиза тук-там с огромно скупчване на хора на дребна повърхност. Имайте мислено този съвет, а какво ще вършиме, си е ваша работа. Защо ви пиша за 1000 нови случая дневно, към този момент би трябвало да почнете да се сещате.

Планът за блокиране на разпространяването на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи. Вече 94 дни. Да забележим какъв брой ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни споделят показателите. Индекса за страната е над 6 пъти под сериозната стойност. В последните дни има покачване на показателя в огромните градове и по южната граница. Това демонстрира, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, само че това визира повече огромните градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция към този момент е максимален през областите Смолян и Кърджали.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 6 пъти под сериозната стойност, Бургас - 6 пъти под сериозната стойност.

Стойността за Добрич е 0.23. Тук – 4 пъти под сериозната стойност.

Спокойно е. Писах ви - да средата на юли ще е умерено. После отново ще е умерено - ще има повечко случаи, само че лечебните заведения ще са празни. Ще си почивате умерено на морета, единствено трява да внимавате повечко, да не си лепнете ковида и да си развалите почивката.

Защо ли проследявам изключително южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изпуснат, а сезонът върви.

У нас по южните граници ситуацията към момента е спокойна. Граничните области кротуват. Обаче забелязвате по какъв начин показателите там бавно почват да порастват. Което демонстрира, че вносът от Гърция стартира да нараства.

За сведение - показателите в още няколко области

Видин - 0.16

Враца - 0.20

Габрово - 0.20

Кюстендил - 0.04

Ловеч - 0.04

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, към този момент проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Нещата са под надзор. Заетостта на леглата е десетки пъти под оптималния потенциал.

Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта. Но заетостта е толкоз ниска, че не се чакат проблеми освен за тази седмица, само че и до края на месеца, че и при започване на юли, че и по-нататък.

Да пиша отново. Когато „ Синьо лято “ се дестабилизира, ще стартираме да гледаме по- в детайли върху заетостта на лечебните заведения. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без ограничения. Следващият сюжет ще се споделя „ Празни лечебни заведения “. Той ще е годен до момента в който заетостта на интензивни кревати и на неинтензивни кревати е под 50% от оптималната.

Това е сюжетът, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни подсигурява релативно умерено лято макар упования четирицифрен брой нови случаи дневно.

4. Проверка за цялостен локдаун. Какво беше това цялостен локдаун? Сценарий " Синьо лято " е постоянен. Никакъв локдаун не се чака. Държим по този начин и няма да има проблеми. Като пристигна „ Празни лечебни заведения “ отново няма да има локдаун. Тъй, че, умерено. Никой няма да ви затваря.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число дневно. Дните, в които е двуцифрено число към този момент са доста малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността бавно, бавно ще пораства, само че до края на непоклатимост на Синьо лято и на Празни лечебни заведения ще е ниска.

6. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 94 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. Сценарий " Синьото лято " е постоянен, здравната система се оправя с проблемите, задачата - лятото да е умерено, от ден на ден се реализира.

Дифузното разпространяване към този момент е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва умерено. Прогнозата я знаете - доникъде на юли - успокоение. После - отново успокоение, само че би трябвало да внимавате повечка да не си лепнете коронавирус и да си развалите почивката.

Като я карате умната, няма да има проблеми. Е и да лепнете ковида, лечебните заведения ще са празни и ще ви бъде оказана помощ навреме.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО “. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на риска. Ситуацията е умерено. Виждате, в кои области би трябвало повечко да внимавате. София и Западна България - това са областите които постоянно първи са удряни от вноса от Гърция. И по морето, което си е традиционно за летния сезон, където имо скупчване на повечко хора.

С ДВЕ ДУМИ

1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА съдебна техническа експертиза С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

5. Спокойно. Няма да е вълнище, вълница ще е. Болниците и здравната система са готови и ще се оправят. Рапирите са наточени. Ще му пуснем кръв на вируса, в случай че тръгне доста да шава.

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано и вирусът и войната да ви заобикалят. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР