Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Витанов: Продължава техническото и кадровото претоварване на здравната система

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 03 декември 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.941 - близо е до 1. Но все още е под 1 - отлепихме от 0.999 в посока надолу. Все още доста постепенно се свива обсега на болестта. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Виждате, че броят на дейните случаи продължава да понижава, само че доста постепенно. Което е в удостоверение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари задоволително до края на годината. Какво значи да се разтовари задоволително. Нали помните, че като почна последната вълна, бяхме към 7 000 дейни случая задоволително разтоварване е 35 000 дейни случая на Нова година. Вероятността това да стане е доста дребна. За излизане от техническото претоварване на здравната система - 70 000 дейни случая на Нова година. И тук вероятността е много дребна. Така, че базовата прогноза е - продължение на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

Превишение на умрелите от предходната вълна - 113, 8% (а декември едвам почва).

Значи, дотук при тази вълна са умряли 13.8% повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година. И не е поради имунизацията. Напротив, в случай че имунизацията беше задоволително обхватна, умрелите щяха да са доста по-малко.

Картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Няма смяна в упованията спрямо през вчерашния ден. През идната седмица ще следим Силистра и Сливен. Те са претенденти за преход от равнища 3 на равнище 2 - т.е. да отидат в жълтата зона. Което демонстрира, че обстановката постепенно се усъвършенства.

По-внимателно би трябвало да се следят Хасково и Благоевград, при тях цветът към момента е по-тъмночервен. Прогнозата обаче там е удобна - до края на седмицата няма да има ексцесии. Виждате, че и броят на новите случаи падна съвсем на 2000. Това се и очакваше.

Велико Търново излезе от виолетовата зона на най-голям риск. Виолетовото понижава, само че към момента е много доста. Това би трябвало да ни демонстрира, че удобния сюжет си прави работата, само че има потребност от нашата поддръжка, с цел да продължи да си я прави и да понижава обсега на виолетовата зона.

Омикрон разновидността на вируса - знаците споделят, че още го няма в България или, в случай че го има, е надълбоко прикрит под превъзходството на делта разновидността. Ако не го пуснем в страната до Никулден, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него да празниците. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по удобния вид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР