Кратък срок и най-висока цена - с този нов трик

...
Кратък срок и най-висока цена - с този нов трик
Коментари Харесай

Архитекти: Общината строи тайно и секретно като база на НАСА

Кратък период и най-висока цена - с този нов трик се печелят публични поръчки в строителството на инженеринг през последните години, само че всичко е законно. При над половината от 400 случая се оказва, че плановете не се вършат от проектанти или архитекти, а от хора отвън сектора. Например поръчка за планиране е извоювана даже от зеленчукопроизводител. Това демонстрира разбор на към 400 публични поръчки за последните три години, който се прави от Камарата на архитектите в България (КАБ).

Последният нашумял случай с 2 дни планиране на мост беше в Пазарджик. Сред най-скандалните случаи са план за детска градина в Гоце Делчев, извоюван от компания, дала също период за планиране от 2 дни.

Това значи архитектите да измерят постройката, да изчертаят, да плануват материали, да създадат обследвания, да плануват нови системи и така нататък Този период за всички тези неща е неуместен. Когато писахме на кмета на Гоце Делчев да приключи поръчката, той сподели: " Това е неприятно, само че е законно ".

Ето още образци.

В Златоград 44 обекта на общината се извършват за 10 дни,

в това число реорганизация на многоетажни блокове по националната стратегия за саниране. Нова спортна сцена се проектира с всички вероятни системи за 4 дни. Толкова е обещано и за проектирането на подсилване на учебно заведение в Панчарево, което явно има градивни проблеми, т.е. рисково е децата да бъдат вътре.

В Сливница площадът се проектира за 5 дни, а във Велико Търново се прави работен план за театъра за 10 дни. Списъкът може да бъде удължен с още. Това са измислени, нереални и неуместни периоди.

Вариантите работата да се свърши в толкоз къс период са два. Единият е проектантът авансово да е направил плана. Другият е общините прикрито да разпореждат спомагателни периоди, като това става посредством периода за премахване на забележките.

Един от най-скандалните образци е

казусът с градската изложба на ул. " Гладстон " в Пловдив.

Вече повече от една година никой не знае какво ще се появи там. Общината споделя, че не може да показа обществено плана, тъй като съдържал авторски права, макар че съгласно обществена информация авторските права принадлежат на общината. И община, и строител, като някаква загадка база на НАСА, строят нещо секретно, а това е поръчка за 3.5 млн. лв.. И на следващия ден всички ще бъдем сюрпризирани от това, което се появи.

Друг проблем, който вижда КАБ в публичните поръчки, е залагането на дискриминационни условия. Какво значи това? Една община споделя: " Моля ви се, елате на състезанието и проектирайте без пари. Ако печеля финансиране след две-три години от някоя стратегия, ще ви платя ". Това значи, че от 100 обекта се финансират 30. Един архитект би трябвало да одобри, че 70% от труда му отива на боклука. Заради това

под 50 от общо 4500 архитекти вземат участие в публичните поръчки.

На процедура у нас посредством инженеринга ​- планиране и строителство, строителят диктува изискванията, вместо възложителят - община или страна. Това се прави, тъй като на общините и страната им е по-удобно да договарят единствено с една компания.

Строителят цели оптималната облага, което при неналичието на планове значи доста пари за ниско качество.

Ефектът от тези практики е, че в този момент съществуващите законодателни правила основават предпоставки за корупция, публични кавги при поправки на градски пространства, трагични произшествия и уродливо строителство.

За това от КАБ желаеме промени в Закона за публичните поръчки и в Закона за устройство на територията в частта " планиране и строителство ".

Камарата желае

да се забрани възлагане на публични поръчки на инженеринг,

без да има авансово утвърден архитектурен или абстрактен план, който да дава визия защо ще се харчат парите.

За здания и градски пространства с публично значение наложително да има архитектурни състезания, а публичното разискване да не е официално и да не се организира в късните часове в петък, както става всеобщо.

Настояваме да се вкарат минимални периоди за планиране на другите здания, които могат да се ползват при публичните поръчки. Предлагаме критериите да бъдат въз основата на опита на проектанта, подплатен с портфолио на изпълнени обекти за 10 години обратно, а не както е в този момент - три.

КАБ упорства още в публичните поръчки право на присъединяване да имат единствено проектантски компании под ръководството на архитекти и инженери.

Освен това желаят авторските права върху плана да остават на проектанта, а не да се трансферират на възложителя. Целта е да се преодолее разминаването сред плана и реализацията му.

КАБ упорства още да има законова опция за обжалване на публичните поръчки за планиране. Сега КАБ няма право да апелира тези под 70 000 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР