Кръстю Кръстев е новият стар директор на Есенния международен фестивал

...
Кръстю Кръстев е новият стар директор на Есенния международен фестивал
Коментари Харесай

“Сцената“ се завръща с две премиери, театър за малки и големи и кафе със звезди

Кръстю Кръстев е новият остарял шеф на Есенния интернационален фестивал " Сцена на кръстопът ", оповестиха уредниците на форума на специфична конференция за идното издание. Бившият министър на културата се завръща и в екипа на Драматичния спектакъл като арт шеф.
Прочетете още
" Фестивалът се завръща с разнообразна и пъстра стратегия, всеки ще открие своето заглавие. Ще има и голям брой съпътстващи събития. Мотото тази година е " Театъра: Огледалото ", сподели програмният шеф на фестивала Росица Обрешкова.

За програмата приказва и Кръстю Кръстев.

" Тазгодишната стратегия е специфична. Обърнали сме внимание на представления, които са знаци на театралната карта на България. Интересни са като тематики, с огромни артисти. Откриването е с " Без кръв " по обичания ни Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева, а в екипа се включват и надарени сътрудници от театъра в Скопие. Драматичният спектакъл има и още една премиера на Камерна сцена на " Елизабет - кралицата девица " на режисьора Маргарита Мачева. Общо 20 са фестивалните заглавия, които ще можем да гледаме от 10 до 21 септември. Ще ни гостуват Младежкият спектакъл, Малък градски спектакъл " Зад канала ", Театър 199, Театър Българска войска, Театрална работилница " Сфумато ", " Театро ", " Топлоцентрала ", театрите от Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград ", сподели той.

Кръстев очерта и мощното интернационално наличие на театри от Украйна, Гърция и Националния спектакъл на Унгария.

" Гостуването на трупата на Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година ", акцентира Кръстев.

В програмата са заложени и няколко специфични събития. Фестивалът ще означи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла " Когато светът беше пъстър " на Драматичен театър-Търговище.

" Празнуваме Татяна Лолова " ще е поредност от събития - показване на книга, дребен театър и галерия, във връзка 90 години от рождението на великата актриса.

Диан Никифоров пък ще показа книгата си " Олимпийци ", на която ще участват всички живи огромни първенци.

Традиционната към този момент кръгла маса е на тематика " Европейски спектакъл на кръстопът ".

" Програмата е цветен калейдоскоп както от знакови представления от България, по този начин и от разнородни събития в съпътстващата стратегия. Ще поканим на спектакъл цялото семейство - деца, майки, татковци, баби и дядовци на едно ужасно зрелище " Пипи Дългото чорапче ", което ще се играе два пъти. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с известни артисти ", разгласи и шефът на Драматичния спектакъл Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Своите поздравления към екипа на фестивала насочи зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

" Община Пловдив се стреми да афишира събитията си оптимално рано, с цел да може да притегли и публики от други градове. Радвам се на мощната интернационална стратегия, тъй като тя е резултат от основаните интернационалните връзки от Драматичния спектакъл, който напоследък пътува доста ", сподели Панов и напомни, че някои от най-големите планове на трупата са осъществени със средства от фондация " Пловдив 2019 ".

Специален посетител на конференцията бе Юджийн Чаплин, който довечера ще показа спектакъла, отдаден на татко му - Чарли Чаплин.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР