Кръстю БЕРБЕРОВ, СливенЕдиният от инициаторите на Промяната продължава Кирил Петков

...
Кръстю БЕРБЕРОВ, СливенЕдиният от инициаторите на Промяната продължава Кирил Петков
Коментари Харесай

За сигурността на държавата


Кръстю БЕРБЕРОВ, Сливен

Единият от основателите на " Промяната продължава " Кирил Петков загатна, че доста деликатно щели да сортират своите съидейници, апропо не следвало те да бъдат някогашни сътрудници на Държавна сигурност. У нас този ажиотаж с агентите-доносници излезе отвън надзор и се употребява най-много за компромати. Кой ли не е набеждаван, че е бил клеветник? Владици, професори, министри, че и президент! Достатъчно е в опосканото авансово досие да се откри едно картонче с име на човек, който незабавно биваше разгласен за агент-доносник.

Спомням си по какъв начин Божидар Димитров разказваше, че е бил изпратен във Ватикана да търси в библиотеката непубликувани документи за България. Увлечена в унищожителната си активност комисия не правеше разлика сред VI отдел на Държавна сигурност, Военно разузнаване, Военно контраразузнаване и така нататък Всички са сътрудници... Стигна се до издание на описи с вербувани от нашето разузнаване сътрудници в чужбина, което освен заплаши техния живот, само че и нанесе непоправими вреди на нашата страна. Всички страни имат органи на държавна сигурност. Твърде неуместно и недалновидно е да предаваш хората, които обезпечават сигурността на България.

Какво направихме? Премахнахме пограничните заграждения - кльонове. Били сме демократична страна и границите ни трябвало да бъдат отворени?! Сега плащаме милиони за тази нелепост.

Преди години завеждах отдел " Международни връзки " в община Сливен и преди всяко посещаване на дипломат желаех от съответното посолство информация за високопоставеното лице. Силно усещане ми правеше, че доста американски посланици са приключили разследващи военни школи и са работили в разследващи органи. Те се гордееха с това, което в Съединени американски щати се счита за форма на върховен национализъм. Нещо повече - преди време по Българска национална телевизия даваха забавен американски сериал " Госпожа държавен секретар ", т.е. министър на външните работи. Президентът в този филм бе някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ, а неговата извънредно способна министърка му е била първа сътрудничка също в Централното разследващо ръководство. В края на сериала тя бе издигната за вицепрезидент.

Всички дипломати, с изключение на да съставляват своята страна, правят друга опознавателна активност. Тази активност, с изключение на " опознавателна ", може да се назова и разследваща, дори шпионска. Затова в интернационалното право е планувана и солидна застраховка - дипломатически имунитет. Дипломатът не може да бъде задържан и съден. Той може единствено да бъде разгласен за " личност нон грата " и да бъде експулсиран.

В последно време много съветски дипломати бяха експулсирани от източноевропейските страни с мъгляви и недоказани обвинявания.

И нито един американски.

А посланичката на Съединени американски щати Херо Мустафа тия дни бе поканена да посети не друго, а... военното ни разузнаване! Падение! В коя самостоятелна страна това е допустимо? Когато самичък се превръщаш в протекторат, нищо не може да те избави!

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР