Кръстоносен съдия от Върховния съд на Бразилия включи Илон Мъск

...
Кръстоносен съдия от Върховния съд на Бразилия включи Илон Мъск
Коментари Харесай

Илон Мъск ще бъде разследван за фалшиви новини и възпрепятстване бразилското правосъдие

Кръстоносен арбитър от Върховния съд на Бразилия включи Илон Мъск като цел в настоящо следствие за разпространение на подправени вести и стартира настрана следствие късно в неделя против изпълнителния шеф за хипотетично възпрепятстване, предава „ Асошиейтед прес “.

В решението си арбитър Алешандре дьо Мораеш отбелязва, че в събота Мъск е почнал да води обществена „ дезинформационна акция “ във връзка с дейностите на висшия съд и че Мъск е траял на идващия ден – най-много с мнения, че неговата компания за обществени медии X ще престане да извършва заповедите на съда за блокиране на избрани сметки. Ето какво написа дьо Мораеш:

„ Явното държание на възпрепятстване на бразилското правораздаване, подстрекаването към закононарушение, обществената опасност за непокорство на правосъдните разпоредби и бъдещата липса на съдействие от страна на платформата са обстоятелства, които не зачитат суверенитета на Бразилия. “

Според текста на решението Мъск ще бъде разследван за хипотетично съзнателно престъпно инструментализиране на X като част от следствието на мрежа от хора, известни като цифрови милиции , за които се твърди, че популяризират оскърбителен подправени вести и закани против съдии от Върховния съд. Новото следствие ще ревизира дали Мъск е взел участие във възпрепятстване, незаконна организация и подстрекаване.

До късно в неделя Мъск не беше коментирал в X последното развиване на събитията.

Бразилската политическа десница от дълго време окачествява дьо Мораеш като човек, който надвишава пълномощията си, с цел да потиска свободата на словото и да се занимава с политическо гонене . В рамките на следствието на цифровите милиции депутати от кръга на някогашния президент Жаир Болсонаро бяха вкарани в пандиза , а в домовете на негови поддръжници бяха осъществени обиски. Самият Болсонаро стана цел на следствието през 2021 година

Защитниците на дьо Мораеш настояват, че решенията му, въпреки и изключителни, са юридически обосновани и нужни за пречистване на обществените медии от подправени вести, както и за потушаване на заканите за бразилската народна власт – печално известни от въстанието в столицата на Бразилия на 8 януари 2023 година, което наподобяваше въстанието в Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година

В събота Мъск – самопровъзгласил се за абсолютист на свободата на словото – написа в X, че платформата ще анулира всички ограничавания върху блокираните сметки и предвижда, че този ход евентуално ще спре приходите в Бразилия и ще принуди компанията да затвори локалния си офис.

„ Но правилата са по-важни от облагата “ , написа той.

По-късно той инструктира потребителите в Бразилия да изтеглят VPN , с цел да запазят достъпа си, в случай че X бъде спрян, и написа, че X ще разгласява всички претенции на дьо Мораеш, като твърди, че те нарушават бразилското законодателство. По-късно той написа:

„ Това са най-драконовските условия, на която и да е страна на Земята! “

До късно в неделя Мъск не беше разгласил настояванията на дьо Мораеш, а известните блокирани сметки останаха такива, което демонстрира, че X към момента не е подхванала дейности въз основа на предходните обещания на Мъск.

Решението на Мораеш предупреждаваше да не се прави това, като споделяше, че всеки блокиран акаунт , който X в последна сметка задейства още веднъж, ще докара до санкция от 100 000 реала (20 000 долара) дневно и че виновните лица ще бъдат подведени под правосъдна отговорност за неспазване на правосъдна заповед.

Главният прокурор на Бразилия написа в събота вечерта, че е незабавно Бразилия да контролира платформите на обществените медии . Ето какво написа в Х Хорхе Месиас:

„ Не можем да живеем в общество, в което милиардери с местопребиваване в чужбина управляват обществените мрежи и се слагат в състояние да нарушават върховенството на закона, като не извършват правосъдни разпоредби и заплашват нашите управляващи. Социалният мир не предстои на разискване. “

Конституцията на Бразилия е формирана след военната тирания от 1964-1985 година и съдържа дълъг лист с амбициозни цели и забрани за съответни закононарушения като расизма , а в последно време и хомофобията . Но свободата на словото не е безспорна .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР