Красна поляна е сред кварталите в София с най-мръсен въздух

...
Красна поляна е сред кварталите в София с най-мръсен въздух
Коментари Харесай

Ще помогнат ли санкциите за по-чист въздух в София?

" Красна поляна " е измежду кварталите в София с най-мръсен въздух през последните години. Снощи в някогашните виетнамски общежития е имало неочаквана инспекция, с цел да се разбере на какво се отопляват хората, които живеят тук. Според жителите на " Красна поляна " виетнамските общежития са измежду главните замърсители.

София
Цветан Фиков: Поздравът в " Красна поляна " е не Честит първи сняг, а Честит първи газ. В общи линии сега, в който паднат температурите и ние започваме да дишаме газ, който има усет, цвят и аромат, и колкото и да се пробват да ни убеждават, че в границите на замърсяването е надали не съвсем безвреден, ние виждаме какво ни се случва, когато отидем за 5 минути до магазина. Започваме да секретираме от всички отвори на лицето, да кашляме и няма по какъв начин да ни убедят, че това, което се случва тук в " Красна поляна ", е в границите на нормата и на естественото. Още повече, че самите виетнамски общежития са общински здания. При тях предписанието да не се топлят с твърди горива е още от 2008 година, дружно с предписанието, че са негодни за живеене. Въпреки това общината продължава да ги отдава чартърен, все пак общината продължава да си затваря очите.
Очаква се юни следващата година 2 или 3 от тях да бъдат отстранени и по-късно другата част.
Емил Димитров: Това не е сполучлив способ съгласно мен, тъй като едни хора, които са неспособни да се отопляват на различен източник, общината не им обезпечава този по-евтин способ и те са принудени да изберат мраз или затвор. Основният замърсител в " Красна поляна " са нерегламентираните печки, които въобще не би трябвало да бъдат в тези виетнамски общежития. Аз персонално бях на инспекции една вечер с общината, въпросът беше: На какво се отоплявате? и до такава степен. Нито се установи какво е вътре, имаше отпадъчна дървесина, в това време на открито горяха боклуци и въпросът е, откакто 20 индивида на открито горят огън, кой от тях ще влезе в пандиза?Цветан Фиков: В едно четиричленно семейство се влиза и вътре се горят боклуци. Кой - майката, дъщерята, в случай че е пълнолетна, бащата, кой отива в пандиза или ги натикваме всичките на топло?Марияна Иванова, представител на Столичния инспекторат: Ние извършихме инспекцията дружно с представители на Столична община, регион Красна поляна и с представители на полицията. Разделихме се на 4 екипа и проверихме всички блокове, всеки един апартамент и сме видели хората с какво се отопляват. Повечето се отопляват на ток. Констатирахме 8 нарушавания и са формирани актове - за горене на отпадъчни материали от дървесина, от дограми, от шкафове, от ламиниран паркет. Проверките минаха относително умерено. Хората даваха достъп до жилищата си. Инженер Николай Кючуков, представител на Столичния инспекторат: От 1 декември до през вчерашния ден са осъществени тъкмо 435 инспекции, включително 198 на строителни обекти, като на последните са формирани 58 акта, 48 от тях са формирани на техническите ръководители на строителните площадки и 5 на юридическите лица. Направени са инспекции на автосервизи и на пунктове за промяна на гуми - към 192 инспекции. Направени са 12 инспекции на цехове за произвеждане на мебели и дърводелски цехове. Санкциите за физически лица са от 100 до 5000 лева, а на юридически - от 700 до 20 000 лева Това са си регулярни инспекции, които се правят всяка година.
Жителите на " Красна поляна " провеждат нов митинг на 28 януари от 19 часа поради събарянето на виетнамските общежития.

Мъглата в София съвсем се подвигна, тъй че евентуално и въздухът през днешния ден ще е по-чист.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР