Красивото село Ковачевица, което се намира в Родопите и е

...
Красивото село Ковачевица, което се намира в Родопите и е
Коментари Харесай

Това красиво село в Родопите започва да привлича все повече туристи

Красивото село Ковачевица, което се намира в Родопите и е на 3 часа път с кола от Пловдив, притегля от ден на ден туристи. Според доста българи това е едно от най-красивите села у нас и разказват мястото като магично.

Селото се намира в планински район, в Западните Родопи. На към 24 километра е от град Гоце Делчев, и на 18 километра от с. Гърмен. Най-близкото обитаемо място до Ковачевица е село Горно Дряново на 5 километра.

Селото е ситуирано над река Канина, в долината на която се намира дребното обработваема земя и остарелият път, който води към Гоце Делчев и долината на река Места.

Основаването на Ковачевица по поверие се свързва със заселници от прилежащото село Рибново и евентуално от Банско. За първи път името му е маркирано в османските регистри през XV – XVI век.

През 1791 година в селото идват и 5 – 10 семейства българи от Омотско, Слимница и Добролища, Костурско, които се заселват в долната, наречена Арнаутска махала. Костурчани, по специалност строители, основават Ковачевишката архитектурно-строителна школа.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР