Красивият и качествен килим може да бъде перфектният акцент в

...
Красивият и качествен килим може да бъде перфектният акцент в
Коментари Харесай

Тайните, които крие вашият килим

Красивият и първокласен килим може да бъде съвършеният акцент в интериора, придавайки чувство за уют и топлота на всяко едно помещение. Но знаете ли какво в действителност се “крие” в него?

Оказва се, че килимът притегля и укрива някои от най-вредните алергени, бактерии и микроби. Наличието на всички тези организми неизбежно въздейства върху качеството на въздуха вкъщи, основава причина за развиване на алергии, а в допълнение - води до формиране на неприятни миризми у дома.

А ето и кои са основните виновници за нездравословна среда вкъщи, които “живеят” във вашия килим и могат да причинят куп пакости, в случай че не се почистват усърдно и качествено:

Прах и пръст

Знаете ли, че количеството пръст във и под килима може да доближи до няколко кг за една година, в случай че не се почиства? Изследванията са безапелационни - домашният въздух съдържа до два пъти повече прахови частици, по отношение на този на открито. Добрата вест е, че едно почистване с прахосмукачка отстрани 85% от неприятните замърсители, а в композиция с постоянно проветряване, домът ви може да се трансформира в една доста по-здравословна среда.

 f iStock

Животинска четина и кожни люспи

Поради способността на организма да се обновява, средностатистическият човек отделя към милион и половина люспички мъртва кожа на ден. Не по-малка е и цифрата на косъмчетата, които домашният любим оставя. А точно кожните люспи и космите са обичаната храна на по този начин наречените акари - микроскопични паякообразни животинки, които са измежду най-честите причинители на астма в света.

Бактерии

Това, че не ги виждате, надалеч не значи, че те не съществуват. Патогенните бактерии предизвикват редица инфекции, а някои от най-видните им представители - салмонела, ешерихия коли и стафилококи - доста обичат да се крият в нишките на килима. Решението, с изключение на постоянно и качествено разчистване с прахосмукачка, е да поддържате килимите вкъщи постоянно сухи.

 f iStock

Миризми, храни и питиета

Специалистите са безапелационни, че никога не трябва да пушите у дома. Ако въпреки всичко го вършиме, би трябвало да знаете, че цигареният пушек безусловно се просмуква в нишките на килима, дружно с всички токсични субстанции, които съдържа. Разсипаните и непочистени в точния момент храни и питиета от своя страна са причина за развиване на куп бактерии - риск за здравето на всички вкъщи.

А ето и няколко лесни за осъществяване метода да поддържате чистотата на килима у дома постоянно на равнище:
• Събувайте обувките си, откакто се приберете, с цел да минимизирате риска от попадане на прахуляк, пръст и бактерии в килима;
• Избягвайте да поставяте килими на местата със засилен трафик вкъщи, като да вземем за пример коридора;
• Почиствайте килима най-малко един път седмично. Специалистите предлагат да употребявате прахосмукачка с воден филтър, като да вземем за пример Clean Plus , с цел да може по едно и също време да елиминирате замърсителите и да пречистите въздуха у дома;
• Поне един път годишно поглезете килима с професионално надълбоко разчистване.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР