Красивите цветя предизвикват усмивка по лицата ни, щом видим как

...
Красивите цветя предизвикват усмивка по лицата ни, щом видим как
Коментари Харесай

5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето

Красивите цветя провокират усмивка по лицата ни, щом забележим по какъв начин гордо са разцъфнали посред градината, планината или гората. Сред тях има такива обаче, от които би трябвало да се пазим, тъй като могат да провокират раздразнение и алергични реакции по кожата, а са и отровни. Вижте кои 5 растения, цъфтящи през лятото, са рискови за нашето здраве.

1. Бучиниш – не го бъркайте с магданоза, нищо че доста наподобява. Ще го различите по височината, която доближава метър-два и по лилавите петна по стъблото. Среща се по ливади, край пътища и обитаеми места. Отровата, която съдържа това растение, се назовава кониин. Тя работи на нервната система и има паралитично влияние. За смъртен случай са задоволителни 6-8 листа. Коренът и семената са още по-отровни. Докоснете ли се до него, може да усетите муден пулс, зной, болки в мускулите, спазми, парализа.

2. Беладона – извънредно красиво растение, известно и под името бясно биле. Може да го откриете тук-там наоколо до реки или други влажни местности, в широколистните гори или на сянка. Любувайте се цветовете му отдалеко, защото това растение е отровно. Беладоната доближава до височина от 1.5 метра. Ражда дребни плодове в мрачен цвят, наподобяващи на вишните. На усет са сладки, само че не стават за ястие. Освен плодове, всяка друга част на растението е отровна за хората. Можете да разберете, че сте се докоснали до него без да желаете, в случай че забележите болки в корема, забавено дишане и пулс, сухота в устата и разширени зеници. Потърсете лекарска помощ в тези случаи.

3. Лютиче – надали бихте го присъединили в този лист, в случай че не знаете детайлности за него. Името му сигурно не подсказва какъв брой е рисково. Сокът, който съдържа растението, може да ви ослепи – краткотрайно или изцяло. Не опитвайте да го сдъвчете, тъй като може да провокира кашлица, оток на ларинкса и конвулсии. Симптомите, които следват, наподобяват на тези при отравяне с храна. Ако се допре до кожата ви пък, може да остави откакто след изгаряне. Ако това се случи, незабавно измийте мястото с чиста вода и вземете антихистамин. Разбира се, най-добре ще бъде да потърсите лекарска помощ.

4. Аконит – другото име на това китно цвете е самакитка. Цъфти в сини или лилави цветове, достигайки до метър височина. Среща се в планините. Това растението е рисково под всякаква форма. Ако се докоснете до него, ще забележите неотложен сърбеж и раздразнение по кожата. Ако пък го погълнете, ще станете жертва на изгаряне и болежка. Може да разберете, че сте се отровили с него, в случай че забележите разширение на зениците, повръщане или гадене, дихателен или сърдечен проблем, парализа или уязвимост в крайниците. Веднага потърсете Бърза помощ, тъй като от това растение са се следили и случаи на гибел.

5. Обикновено лудо дърво – наричано още вълча ягода. Ще го намерите по планините и горите. Това е шубрак, очароващ със своите розови, червени или лилави пъпки. Има страховит мирис, който може да ви докара главоболие. Плодовете му пък могат да провокират проблеми с храносмилателната система и бъбреците. Консултирайте се с доктор неотложно, в случай че имате допир до това растение.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР