Красивата читалищна сграда в град Шипка съществува от 1861 година,

...
Красивата читалищна сграда в град Шипка съществува от 1861 година,
Коментари Харесай

Нова надежда за сградата на читалището в с. Шипка

Красивата читалищна постройка в град Шипка съществува от 1861 година, само че се разрушава.  Наскоро беше извършена полемика за нейното минало, настояще и бъдеще. За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Татяна Косекова - ръководител на национално читалище „ Светлина 1861 “ показа, че са привлечени доста съидейници, подготвени да спомагат за опазването ѝ.
„ На самата полемика участва госпожа Гешева - заместник-министър на културата, която удостовери, че Министерството е задействало процедура за проучване и преобразяване на постройката в монумент на културата. Това е дълъг развой, който се чака да завърши през февруари 2019 година. Сградата е частна общинска благосъстоятелност от 2014 година. След дълъг интервал на проваляне, който стартира през 1989 година, през 2014 година се подписва контракт сред община Казанлък и съдружие, което показва капиталови планове и проект за ремонт на стойност 900 000 лева За страдание, това се оказва следващия балон. Прекратиха контракта и от този момент в действителност собствеността си остана частна общинска благосъстоятелност. Общината ни извести, че когато имаме подготвеност и запас да действаме в посока набиране на финансиране, те ще спомагат и още веднъж ще бъде превърната в обществена общинска благосъстоятелност “

На 26-ти юли се чака да има сесия в Общината, на която да се гласоподава прекачване на собствеността. След това ще бъде оповестена и дарителска сметка за възобновяване на постройката и превръщането ѝ в привлекателен център за културен туризъм.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР