Красив календар за новата година показва традиционни български народни носии

...
Красив календар за новата година показва традиционни български народни носии
Коментари Харесай

Календар събира красотата на българските носии

Красив календар за новата година демонстрира обичайни български национални носии от разнообразни области. В плана на сдружение „ Българските корени “, който цели да разпространява българския фолклор и обичаи, се включват и две млади шуменки, за които присъединяване е освен това от театралничене пред фотоапарата.

Полина Георгиева работи в локалната общинска администрация, а Деница Мичева е студент в Шуменския университет.

„ Аз съм горда българка, обичам българското, жаля за българското, съблюдавам всички български обичаи – споделя Поля. – Като цяло това е магия, това е чувство, това е обич, която човек усеща със сърцето си “.

„ Аз за първи път облякох българска носия и възприятието беше необикновено. Толкова ме беше боязън да ходя, тъй като се опасявах да не ѝ навредя – прибавя Деница. – Чувството, което изпитвах, беше горделивост, едно премеждие, върнах се към корените си и към историята си “.

За календара Поля е облечена с носия от шуменския край от XIX век.

„ Моята носия е безусловно достоверна, тя е невестенска, двупрестилчена, има две престилки. По-характерното за нея е аксесоарът на главата ми, споделя се месал и е дълъг сред четири и шест метра. Малко тежи, само че ми е извънредно прелестно да я нося “, споделя Поля.

Процесът по снимане на фотосите е дълъг и характерен.

„ Много мъчно беше да пресъздадеш облика на българката, такава каквато е била тогава, със модерно момиче и пози, в които тя би трябвало да застане по натурален за тогавашната българка метод “, изяснява фотографката Веселина Балтова.

„ Аз даже и за секунда не се почувствах като модел, почувствах се като картина, която съставлява българската история, българските корени “, споделя Деница.

Всяка една от носиите, които девойките от календара обличат, е достоверна.

„ Искахме да представим по опция едни от най-хубавите мостри, които можем да намерим в другите музеи на страната, които да показват разнообразни етнографски региони на България “, изяснява Петър Петров, представител на плана.

„ Всеки българин би трябвало да държи на българското, да помни кой е, от къде е, без значение дали е от България, дали живее в чужбина “, счита Поля. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР