Красимира Обретенова е майка, която за първи път от 15

...
Красимира Обретенова е майка, която за първи път от 15
Коментари Харесай

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

Красимира Обретенова е майка, която за първи път от 15 години няма да взе участие в митинг на родителите на деца с увреждания. Нейната щерка е такова дете.

Днес пред Народното събрание излизат родители, с цел да желаят промяна обществената система, оповестява NOVA. Красимира обаче към този момент се е отказала от вярата, че в България страната може да отбрани детето ѝ.

Стотици хора с увреждания на митинг пред Министерския съвет

Социалният министър даде обещание правдивост в ТЕЛК-овете

21 вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг

Жената е напуснала родния Добрич единствено с цел да е по-близо до здравните грижи в София. Сега напуща България.

„ За първи път от 15 години няма да вземам участие физически в митинг на родители на деца с увреждания”, декларира Красимира и упреква страната. „ Тя изостави мен и детето ми, аз занемарявам нея”.

Дъщерята на Красимира се споделя Пасионария и е на 16 години. Родена е здрава, само че прекаран като бебе менингит нанася тежки увреждания.

В продължение на 16 години майката се бори за правото на живот на детето си.

„ Проблемът не е в увреждането на децата ни, а е в системата”, счита в този момент Красимира.

„ Можете ли да си визиите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо обикновено, в случай че в метрото направи спазъм да ѝ пръсна спрей. Сега се оправям с течен диазепам... Ама нали се сещаш по какъв начин вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, изяснява Красимира.

Тя е дамата, осъдила общественото министерство за метода, по който дава помощни средства на нуждаещите се. Но споделя, че от това не последвало нищо.

„ Моята щерка получи сколиоза поради скапаната обществена количка”, възмущава се Красимира. По думите ѝ обстановката е неуместна - щом детето е в количка, отхвърлят да му дадат ортопедични обувки, а те са нужни, с цел да не се изкриви стъпалото му,

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която би трябвало да дефинира уврежданията на Пасионара, е тестване,от което зависят парите, отпускани ѝ от страната.

А едно шише със специфична храна за щерка ѝ коства 7 лв.. На ден са нужни три такива или по 630 лева на месец.

„ Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектна... За пети път! Да, тя е пораснала, само че нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила нито ще проходи! И аз отново ще би трябвало да вървя да проработя заплатата на хората в ТЕЛК”, споделя Красимира.

Преди два месеца във „ Фейсбук” тя се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната си Варна две години по-рано, с цел да оцелее детето им. Това кара Красимира да вземе решение.

„ За мен емигрирането е метод на митинг. Не желая да вземам участие повече в издръжката на тази администрация”, декларира Красимира.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР