Красимир Вълчев: Пари за иновации - само при доказан резултат

...
Красимир Вълчев: Пари за иновации - само при доказан резултат
Коментари Харесай

Вижте новата професия младежки работник

Красимир Вълчев: Пари за нововъведения - единствено при потвърден резултат

Да бъде основана специалност юношески служащ, изиска от министъра на образованието екипът на Младежкия център в Пловдив. Красимир Вълчев посети през вчерашния ден базата, основана с финансиране по Норвежката стратегия и пари от общината.

Младежкият център ще създаде стандарт какъв ценз би трябвало да има младежкият служащ и какви обществени и просветителни пълномощия да усвои в подготовката си.  После ще ги предложи на МОН, което пък да задейства включване в класификатора на специалностите.

Работата на младежкия служащ ще се показва в това да поддържа младите, когато те имат концепция или план, изясни Мария Ангелова, учебен консултант в Младежкия център. За да поеме тази роля, тя е предходна 2-годишно образование на Съвета на Европа. Същата подготовка имат и колегите  от другите три Младежки центъра у нас - в Добрич, Стара Загора и Враца.

На процедура сега те са единствените практикуващи специалността у нас, само че единствено в тези институции. Със основаването на народен стандарт ще се разпишат съответните условия към всички, които желаят да я упражняват, и те ще могат да бъдат наемани също в учебни заведения, общини, други организации, както и да  работят на терен в юношески общности.

Искаме специалността да бъде припозната, за нея да се открият условия, които след това да са използвани по отношение на всички, сподели Ангелова. За база ще се употребява моделът на Съвета на Европа. Най-вероятно специалността ще изисква висше обучение в филантропична област, а изучаването  ще включва подготовка за работа с младежи.

В момента в Закона за младежта и спорта е записано, че юношески служащ може да е всеки, който е минал профилирано образование за работа с младежи. Тъй като не е регламентирана публично, специалността я няма във вузовете, в Софийския университет може да се учи единствено неофициално обучение. В същото време в Малта е университетска компетентност.

В Младежкия център възпитаници от СУ „ Любен Каравелов ” посрещнаха Красимир Вълчев с националната ария „ Овчар свири ”. Министърът прегледа лекционните зали, хотелската част и спортната база. На седмица през разнообразни типове образования минават по 200 младежи, а през спортните уреди - по 1000, обясниха домакините. В 17-те стаи с 41 кревати се настаняват посетители, които идват по юношески обмени от чужбина и други общини, както и нашите национали за надпревари на Гребния канал.

Центърът е основан с 1,5 млн. евро по европрограма, която залага на 15 критерия. Община Пловдив е добавила още толкоз за създаване на спортната база. В края на предходната година комисия от Съвета на Европа е направила мониторинг и се е произнесла Младежкият център да получи Знак да качество на съдебна експертиза. Ще бъде вторият в страната, което е изключение от правилото единствено на една такава конструкция в страна да се присъжда този знак. В Европа са 10. На 22 май следва връчването под тепетата, знакът е за период от 3 година

Дейностите в Младежкия център са забавни като сегмент и интегрирани услуги, които включват занимания по ползи, спорт, образование, медиация, разяснява Красимир Вълчев. Той добави, че у нас има малко политики за подрастващи сред 16 и 29 година, множеството са ориентирани към младежи до 15-16 година

Със средства от Европейски Съюз съумяваме да допълним микса от действия и политики, финансирани от държавния бюджет, добави министърът. С еврофинансиране следва да се изградят още 4 Младежки центъра в България, като ще се държи те да работят и с други общини, както пловдивският.

Вълчев разгласи още, че следва увеличение на финансирането за действия по ползи и спорт в учебните заведения. След края на програмата „ Успех ” това стана посредством извънкласни действия по „ Твоят час ”.

Сега се приготвя нов план за разпореждане, който да уреди по какъв метод ще продължи финансирането след края на този план. В новия стадий наложително ще се желае партньорство на учебните заведения с други организации - читалища, клубове, звена като Младежкия център.

Министърът категорично се поинтересува по какъв начин екипът му стига до учениците и кой има достъп да услугите в базата, която има приз Сграда на годината за 2016 година /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР