Красимир Вълчев, фейсбукКрасимир Вълчев Снимка: фейсбукСъбираемостта на приходите по държавния

...
Красимир Вълчев, фейсбукКрасимир Вълчев Снимка: фейсбукСъбираемостта на приходите по държавния
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. Изоставането от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лева за два месеца

Красимир Вълчев, фейсбук

Красимир Вълчев Снимка: фейсбук

Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. МФ неотдавна разгласява данните за осъществяването на бюджета за първите два месеца на годината. Съпоставено с предишни години се вижда, че за първите два месеца на тази година отчитаме най-ниското осъществявания на годишен проект от началото на този век. При естествена събираемост през първите два месеца на годината се събират 1/6 от плануваните доходи или 16,67% от годишния проект. Това са данните и от предходните години.

Средногодишно през първите два месеца предишни години са се събирали 16,6% от % от общите доходи и 19,9% от приходите от Данък добавена стойност (всяка година януари месец приходите от са по-високи, поради по-високото ползване през месец декември). За 2024 година тези стойности са надлежно – 13,2% и 14,5%. Изоставането от предстоящото осъществяване е притеснително огромно – над 2 милиарда лв. за два месеца.

Едно такова занемаряване е малко евентуално да бъде обезщетено през идващите месеци. По-вероятно е то да се задълбочи. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се завърши с по-голям недостиг от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, предстоящият спомагателен недостиг ще бъде от порядъка на 12 милиарда лв. или 6% от Брутният вътрешен продукт.

Тези данни са най-точната препоръка за работата на приходните администрации и на Асен Василев. Като слушате идващите дни от Партията на Паскал (ПП) да ви изясняват какъв брой добре работят Митниците, апелирам имайте поради тези цифри!

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР