Красимир Ципов, в листата на ГЕРБ/СДС за 25 МИР-София пред

...
Красимир Ципов, в листата на ГЕРБ/СДС за 25 МИР-София пред
Коментари Харесай

Красимир Ципов пред Труд: Още в началото на 45-то НС ще започнат дебатите за нова Конституция

Красимир Ципов, в листата на ГЕРБ/СДС за 25 МИР-София пред " Труд ":
- Господин Ципов, тематиката за нова Конституция бе затворена в 44-то Народно заседание, само че стои ли тя на дневен ред в идните месеци пред страната ни?

-Няма по какъв начин да не си даваме сметка, че обществено-икономическите връзки през последните повече от 10 години се трансформираха доста. В края на първото десетилетие на новия век бяхме изправени пред невиждана финансова и икономическа рецесия, от която към момента някои съществени браншове и в нашата, и в европейската стопанска система не можем да кажем, че са се възстановили изцяло. В средата на новото десетилетие бяхме изправени пред радикално изменена среда за сигурност, станахме очевидци терористични закани и осъществени актове, доста сериозна мигрантска рецесия. Днес сме изправени пред невиждана здравна рецесия, подбудена от пандемията. Поради тези аргументи считам, че има място за спор и в новото Народно заседание. Чуваме разнообразни поръчки от голям брой от участниците в изборите за промени в Конституцията по отношение на правосъдната власт. От ГЕРБ предлагаме да се потърси консенсус сред политическите сили, показани в 45-то Народно заседание по отношение на директния достъп на жителите до Конституционния съд за отбрана на техните права и свободи посредством въвеждане на института на самостоятелната конституционна тъжба или за разделянето на Висшия правосъден съвет на два обособени съвета – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите, както и за понижаване на квотата на членовете, избирани от Народното събрание. Затова считам, че още при започване на новото Народно заседание ще стартират диспути по тази тематика. Надявам се тогава да забележим и предложенията на Президентството, за които от дълго време се приказва, че са подготвени, само че никой в последна сметка не ги е виждал, въпреки че не звучи съществено в последните месеци на мандата си, президентът да предлага конституционни промени.

ГЕРБ няма да води диалози с Българска социалистическа партия

-И още една промяна, само че в региона на наказателното правосъдие – в ГЕРБ работихте върху съвсем нов Наказателен кодекс, до каква степен стигнахте, ще внесете ли текстовете в първата година от 45-то национално заседание?

- През есента на предходната година бе призната нова Концепция за наказателната политика на страната за интервала до 2025 година В заключителната й част ясно е казано, че осъществяването на заложените цели в нея не изискват непременно приемане на нов Наказателен кодекс, а промени в настоящия, най-много в Особената му част, с цел да се регламентират новите форми на незаконна активност, които се появиха в новия век. Личното ми мнение е, че може да се организира сериозен спор и в тази област и да стигне до разглеждането на нов Наказателен кодекс, въпреки през годините обратно се изготвяха и внасяха в Народното събрание няколко плана, които заради една или друга причина не бяха признати. Със сигурност и по тези въпроси още при започване на 45 –то Народно заседание ще се водят съществени полемики. Смятам, че в случай че ми бъде гласувано доверие от гласоподавателите, мога да допринеса с експертизата си при разискването и приемането на един толкоз значим нормативен акт.

- Кампанията сподели една много необятна антиГЕРБ коалиция – ще има ли с кого да управлявате в идващия парламент? Повечето обединения се заричат, че с вас няма да се съюзят в държавно управление?

- Нека да забележим какъв ще бъде резултатът от изборите. За пръв път ГЕРБ се явява на парламентарни избори в коалиция, в съответния случай със Съюз на демократичните сили, с които бяхме в предизборна коалиция на извършените през 2019 година европейски и локални избори. Наши естествени сътрудници в вероятно последващо ръководство са досегашните участници в ръководството. Смятам, че Вътрешна македонска революционна организация и обединението сред Воля и НФСБ са подобаващи съдружни сътрудници. Ние заявяваме подготвеност да водим разговор с всички политически показани субекти в 45-ото Народно заседание от център-дясното пространство. Надявам се да намерим допирни точки, стъпвайки на стратегии и цели. Имаме и безапелационна партийна позиция да не водим диалози с Българска социалистическа партия.

- В какво ви укоряват вашите симпатизанти при срещите в този момент? Какви задължения поемате, какво желаят да им обещаете?

- За страдание рецесията с разпространяването на ковид отклони страната от вярната посока, в която се развиваше стопански. През този мандат достигнахме равнище от 120 милиарда Брутният вътрешен продукт. Достигнахме 650 лв. минимална работна заплата и над 1500 лева междинна брутна заплата, което е нарастване с близо и над 50 %, имаше устойчиво покачване на приходите в държавната администрация, дано да дам следния образец от Министерство на вътрешните работи, при започване на мандата главното заплащане на млад полицай или пожарникар, който в този момент стартира работа в Министерство на вътрешните работи, беше 662 лв., а при започване на тази година заплатата набъбна на 1111 лв.. Смятам, че в министерството успяхме да реализираме доста и по повод възстановяване изискванията на труд, оборудвахме структурите на Министерство на вътрешните работи с чисто нови към 1000 коли, които са закупени единствено в този мандат. Но все пак несъмнено някои неща не успяхме да приключим в границите на този мандат, за което можем да получим упреци. Затова в предизборната ни стратегия сме заложили доста цели, които са изпълними и съгласно мен за тях би трябвало да има консенсус в обществото, заради което можем да обещаем на българските гласоподаватели единствено работа, работа и отново работа.

Красимир Ципов е роден на 18 март 1973 година в Пловдив. Юрист. Владее британски, френски, сръбски и съветски език. Един от водещите специалисти на ГЕРБ по вътрешна сигурност и законодателни политики. В листата на ГЕРБ/СДС за 25 МИР-София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР