Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, ще е новият председател на

...
Коментари Харесай

Новата ЦИК е почти като старата, но с повече доверие

Красимир Ципов, препоръчан от ГЕРБ, ще е новият ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК), макар, че против неговата кандидатура остро стачкуваха от опозицията и това беше единствената номинация, против която се чуха възражения. Това е любопитен абсурд, който се получи в сряда на консултациите при президента за новите членове на ЦИК. Сам по себе си той опровергава изказванията на ГЕРБ, че с измененията в Изборния кодекс и новия метод за назначение на ЦИК, президентът Румен Радев получава цялостно въздействие върху кадруването на комисията и внушенията, че по този начин ще я дирижира.

Ако кандидатурата на Ципов за ръководител на ЦИК беше препоръчана и гласувана в пленарна зала, тя доста евентуално нямаше да мине, поради съпротивата на партиите на смяната и Българска социалистическа партия. Но тъй като на консултациите при президента единствено ГЕРБ предложи собствен претендент за ръководител, явно по негласна спогодба, Ципов завоюва служебно, без да минава даже през чоп.
Новата процедура е съвсем същата като остарялата
Всъщност, макар опитите на ГЕРБ да дискредитират новата процедура по назначение на членовете на ЦИК, тя не се разграничава значително от досегашната. И досега членовете на ЦИК се назначават с декрет на президента единствено и само по предложение на парламентарните партии. Разликата е, че до момента ръководителят и зам-председателите на ЦИК се избираха от Народното събрание с гласоподаване, като постоянно това ставаше и с сделки сред партиите за ръководител да се избере представител на болшинството. Новата уредба планува ръководителят и зам-председателите също да се назначават с декрет на президента, само че, както и при останалите членове на ЦИК, това може да става единствено по предложение на парламентарно показаните партии, т.е. президентът в никой миг не може да има самодейност в тази процедура. Само в случай че за позицията на ръководителя има повече от едно предложение, то разпоредбите, написани в президентската институция, плануват ръководителят да се избере след чоп, а не и с решение на президента.
Поради липса на конкуренция
На консултациите при президента в сряда нито една друга партия, с изключение на ГЕРБ, не предложи ръководител, а представителите на ГЕРБ оповестиха името на своя претендент за ръководител Красимир Ципов едвам след подканване.

Първо водачът на " Демократична България " (ДБ) Христо Иванов остро възрази против кандидатурата на Ципов. Принципно Демократична България би подкрепила ръководител от ГЕРБ, само че не и Ципов, сподели Иванов и се аргументира - по време на относително дългата си политическа кариера Красимир Ципов нито един път не е направил усещане на човек, който отстоява върховенството на закона. Освен това, на два пъти е бил зам. министър на Министерство на вътрешните работи, което го прави съпричастен към проблемите в това ведомство, свързани с нарушение на човешките права, сподели Иванов. Първоначално той се обърка, че Ципов е бил зам. министър по времето на Цветанов, само че се поправя след увещание от Десеслава Атанасова (ГЕРБ). От " Изправи се! Мутри вън " също обявиха, че няма да поддържат Ципов, а Българска социалистическа партия разгласи, че кардинално не приема ръководител от ГЕРБ.

В последна сметка неналичието на конкуренция за поста на ръководител изключи опцията за осъществяване на чоп и Ципов ще получи поста служебно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР