Красимир Ципов е номинацията на ГЕРБ за председател на Централната

...
Красимир Ципов е номинацията на ГЕРБ за председател на Централната
Коментари Харесай

Партиите скочиха срещу Ципов за шеф на ЦИК, но не предложиха друг

Красимир Ципов е номинацията на ГЕРБ за ръководител на Централната изборна комисия. Това стана ясно по време на консултациите при президента Румен Радев.

Това е и единственият препоръчан претендент от всички партии в Народното събрание, откакто " ИТН " предложиха Камелия Нейкова само за зам.-председател макар апелите на други политически сили по време на диалозите.

Процедурата предвиждаше при липса на консенсус и повече от един претендент да има чоп, само че в създалата се обстановка нито има консенсус, нито ще има чоп.

Ципов е дълготраен специалист в Министерство на вътрешните работи, като кариерата му в силовото ведомство стартира от позицията на юрист през 2002 година, а стига до зам.-министър в интервала 2014 година - 2019 година Бил е и народен представител в няколко Народното събрание.

Останалите партии по този начин и не предложиха други претенденти за ръководител.

Издигнати бяха още:

Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева (ГЕРБ);

Камелия Нейкова, Елка Стоянова и Любомир Гавраилов ( " ИТН " );

Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева (БСП);

Севинч Солакова и Ерхан Чаушев (ДПС);

Цветозар Томов и Любомир Георгиев ( " Демократична България " );

Росица Матева ( " Изправи се! Мутри вън! " ).

Нейкова, Войнов, Томов и Матева бяха номинирани за зам.-председатели.

Реакции

Номинирането на Красимир Ципов от ГЕРБ провокира остра реакция от страна на всички останали партии, с изключение на Движение за права и свободи.

Според Христо Иванов от Демократична България Ципов " има дълга политическа история, в която не се вижда в никакъв случай да отстоява върховенството на закона ".

" Той няма никакъв опит в организирането на избори като участник в комисии на локално, районно или на национално равнище ", означи и Мая Манолова от ИСМВ. Тя добави, че като зам.-министър на Министерство на вътрешните работи Ципов носи виновност за подозренията за честността на изборите от 2015 година до 2019 година поради " безспорното безучастие от страна на Министерство на вътрешните работи по стотиците сигнали за пазаруване на гласове ".

Според нея това е " засегнатост към българските гласоподаватели ".

Последва реакция от страна на Десислава Атанасова: " Не мога да възприема госпожа Манолова да приказва за честност в изборния развой – която сътвори Костинброд! ".

Иван Иванов от Българска социалистическа партия уточни, че левицата няма да поддържа нито една кандидатура на ГЕРБ: " През годините е компрометирала задоволително изборния развой, присъединяване ѝ в изборните комисии не е донесло позитиви в изборните акции ". Адв. Николай Хаджигенов от ИСМВР също съобщи, че " по кардинални съображения " няма да поддържат номинация от ГЕРБ.

Чуха се и оферти към " ИТН " да премислят предложенията си и Камелия Нейкова да бъде номинирана за ръководител.

Така се получи обстановка, в която множеството партии не харесват единствената кандидатура за ръководител на ЦИК, само че не издигат друга и по процедура може въпреки всичко Красимир Ципов да оглави ЦИК.

" Никой не може да ни постанова да си преосмислим номинациите ", съобщи Десислава Атанасова, като добави, че е " прокурист на Бойко Борисов " и номинацията е на обединението. Според нея появяването на други разновидности в хода на консултациите би било знак за подмолни сделки.

Обявяването на кандидатурата от страна на депутата Десислава Атанасова пристигна при започване на съвещанието след конфликт сред представителите на ГЕРБ и президента Румен Радев.

" Ролята, която ви отреди законодателя не ви подхожда, по този начин наподобява консулт при един регионален шеф. (...) Ние към момента мислим, че в парламентарна република има някакво значение какъв е вотът на парламентарно показаните партии и обединения (...) Предлагам най-голямата ПГ да получи мястото на ръководител на ЦИК ", съобщи тя.

Евгения Алексиева от групата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили разкритикува процедурата, съгласно която при няколко кандидатури за един пост в комисията, ще се организира чоп. По думите ѝ това е неприемливо.

" Вашата партия насочва внушения, че Радев си готви ЦИК която да му направи изборите, че придобива цялостна власт. Никого не показвам, посочвате вие. Ако до момента сте разсъждавали и работили по този начин, че имате имате феодални права върху ЦИК, мисля че този метод към този момент не е сполучлив ", отговори президентът.

Първоначално името на Ципов не беше оповестено от ГЕРБ, само че Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! " я репликира: " Не е все едно кого ще предложи най-голямата партия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР