Красимир Илиев се приземи успешно на един от най-трудните и

...
Красимир Илиев се приземи успешно на един от най-трудните и
Коментари Харесай

Българин скочи край Еверест с рекордно малък парашут

Красимир Илиев се приземи сполучливо на един от най-трудните и неравни терени в света.

Българин скочи край Еверест с рекордно дребен парашут. Красимир Илиев се спусна от височина над 7 хиляди метра и се приземи сполучливо на един от най-трудните и неравни терени в света. За задачата той разчиташе на парашут с купол от едвам 7 квадратни метра, което прави скока извънредно рисков, осведоми NOVA.

Миналата година Краси Илиев стана първият българин, скочил с парашут край най-високия връх на планетата. Тази година пое ново предизвикателство - скок с мини парашут. За съпоставяне общоприетите парашути са към 4 пъти по-големи.

„ Имаше много опасности поради мощния вятър. Теренът е доста рисков ”, изясни Красимир Илиев.
Именно приземяването се оказва най-опасният детайл от скока.

„ Самата площадка за приземяване е на такава височина, от която се скача на другите зони. В момента работя в Испания - тук скачаме от такава височина, на която там се приземяваме. Въздухът е извънредно необичаен. Това прави куполът по-бърз, пропада доста, губи височина ”, посочи Илиев.

Рискът обаче си коства, безапелационен е българинът.

„ Гледката е невероятна. Въпреки че съм скачал на доста места по света, в действителност когато отвориш вратата на вертолета просто оставаш без мирис. Непал е необикновено хубав ”, сподели още той.

До Непал го води работата му в екип от инструктори по парашутизъм, които провеждат скокове за ветерани от войната с физически увреждания.

След 44 години в професионалния парашутизъм и над 17 хиляди скока зад тила, Красимир към момента не приема работата си като рутинна.

„ Всеки скок е необикновено прекарване. Човекът постоянно се е опитвал да лети като птиците, в този момент това е допустимо ”, разясни Красимир Илиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР