Кръщенето е прекрасен ритуал, който е станал повод за много

...
Кръщенето е прекрасен ритуал, който е станал повод за много
Коментари Харесай

Как да си направим перфектното кръщене

Кръщенето е прелестен обред, който е станал мотив за доста разпри в българските фамилии. Едни желаят огромно кръщене, други настояват, че то би трябвало да е непретенциозно. Според християнските традиции няма по какъв начин едно кръщене да бъде нетрадиционно - има тъкмо избрани неща, които би трябвало да се изпълнят, с цел да може детето да излезе християнче от църквата.

Според Somaha.bg, в България е признато за подарък за кръщене на детето да се подарява златно кръстче и това не би трябвало да бъде променяно, тъй като кръстчето е знак на вярата, в която то преди малко е било покръстено.

Решихме да Ви разкажем за точните правила на християнското кръщене и кое по какъв начин се случва, с цел да може да сте наясно с ритуала. Щом четете това, най-вероятно Ви следва да сте кръстник или родител на кръщелник, тъй че четете деликатно.

Какво ще е нужно за съвършеното кръщене

Освен за самия обред, безчет полемики има и за това какво би трябвало да се носи. Кое е уместно, кое е прекомерно и кое си е чиста прищявка. Тези неща, които сме изброили по-долу, се носят в църквата, те не са за почерпката след ритуала, а за по време на самия обред. Могат да се носят и от кръстника, и от родителите на детето.

Първо се обезпечава златното кръстче, за което говорихме по-рано. То се дава на детето, откакто към този момент е покръстено. Трябва да се набират свещи за гостите, както и една по-голяма за самия кръщелник. Ако той не може да я държи, я държат кръстниците.

Купуват се и нови облекла за детето, които е хубаво да са в бял или различен ярък цвят. Може да са подарък от кръстниците, може и родителите да са ги избрали. Нужна е и питка, буркан с мед, здравец, по една бутилка зехтин или олио и вино, както и хавлия за детето и сапун. Освен за самия обред, няколко неща се подготвят и за свещеника - забрадка, вино, почерпка, сладки и сапун.

За какво служат всички тези неща

Бутилките вино и олио/зехтин се освещават и се отварят преди церемонията. Виното се разлива след кръщенето за всички посетители. Осветеният зехтин се прибира в дома на кръщелника. Питката се чупи на дребни части и се черпят гостите. Раздават се и дребни купички с мед, в които да си топят питката.

Свещеникът употребява китката здравец, с цел да освети водата и по-късно наръсва гостите с нея. Прави го за здраве, като след ритуала здравецът не се изхвърля, а се пуска в течаща студена вода. Според символиката, по този начин на детето ще му върви по вода. Сапунът се потапя дружно с детето във водата и се дава на родителите. Следващите дни, те би трябвало да мият детето с него. Голямата свещ, която е била запалена от кръщелника, също би трябвало да се занесе у дома и да се пали, когато детето има празник.

Това са всички неща, които наложително би трябвало да се обезпечат за кръщенето, само че единствено с тях, церемонията няма да стане обилна. По-долу ще ви насочим по какъв начин да организирате огромно и съвършено кръщене, в случай че не сте фенове на скромните ритуали.

План за организация на съвършено кръщене

Първо би трябвало да се поканят кръстниците. Най-добре е да се провежда вечеря с тях и да им се поднесат поканите за събитието. Преди това обаче наложително се избира място на кръщенето и се резервира час и дата.

Кръщене може да се направи на всички места в България - от някой параклис по морето, до някоя пещера в планината, където наоколо има черква. Уреждайки кои ще бъдат кръстниците и къде ще се организира кръщенето, се минава към самата организация.

Трябва да се изработят предложения за гостите. Не е нужно да ги поръчвате, може да ги изработите и сами. Има извънредно доста обучителни клипове в интернет, тъй че няма да ви коства доста старания.

След доказана численост на гостите, можете умерено да подберете ресторант или място за похапване след кръщенето. Ако на събитието ще има доста деца, помислете и за тях, и изберете място с прекрасен детски ъгъл или най-малко свободно пространство за бягане и игра.

Нужно е родителите да обсъдят с кръстниците кой какво ще купи за кръщенето. По остаряла традиция, кръстниците вземат златното кръстче за детето, белите дрешки, питата и виното, а останалите неща, свързани с почерпката, се обезпечават от родителите. Това систематизиране, несъмнено, не е наложително и търпи промени.

Изгответе дарове за гостите. Не е нужно да са огромни, може да е фотография на детето като картичка, дрънкулка, нещо за ядене или дребна иконка. Изобщо, може да е всичко, което Ви хрумне и Ви се стори добра концепция. Колкото и да е малко обаче, то сигурно ще направи усещане на гостите и те ще се зарадват на изненадата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР