Кран, скеле, ограда. Вече нищо не липсва, за да се

...
Кран, скеле, ограда. Вече нищо не липсва, за да се
Коментари Харесай

Наистина ли си отива? Какво знаем до момента за премахването на съветския паметник

Кран, скеле, ограда. Вече нищо не липсва, с цел да се смъкна една камара с огромна тежест, която се извисява над София. Вече няма подозрение, че противоречивият Паметник на Съветската войска е почнал своя път към историята.

Че си отива, отива си, само че по какъв начин ще го махнат механически и къде ще го возят? Във вторник публично на Паметника на Съветската войска. На мястото пристигна кран, след това група протестиращи. Има и полиция за защита на процеса.

Това, което няма, е информация за съответното място, до което ще бъде превозен паметникът.

Има и съмнения, че монументът, който се състои от три огромни човешки фигури, може да се " раздра ", в случай че се вдигне едновременно.
 Във вторник се появи кран до Паметника на Съветската войска
Новината идва след повече от три десетилетия разделяне сред жителите на София поради полярните им оценки на ролята на Червената войска в България след преврата от 9 септември 1944 година За доста хора това е била окупационна войска, сложила България под диктата на Москва. За други това е антифашистка мощ, освободила страната.

В момента се прави ремонт на паметника, който би трябвало да бъде непокътнат и поместен в музей. Изпълнител на процеса е регионалната администрация на София.

Свободна Европа се свърза с няколко институции, с цел да разбере какви са идващите стъпки по демонтирането, реставрацията и преместването. Ето какво знаем в първия ден от демонтажа.
Какво споделят управляващите
Паметникът ще бъде краткотрайно подложен на държавен терен, където ще бъде реставриран, като следва да се организира социална поръчка за реставрацията. Това сподели във вторник сутринта регионалната шефка на София Вяра Тодева.

По думите ѝ след реставрацията фигурите ще бъдат преместени или в Музея за изкуството от интервала на социализма, " или на различен подобаващ терен, който сега изследваме ".

Свободна Европа опита да се свърже с Тодева няколко пъти, с цел да научи детайлности, само че тя не отговори до публицистичното привършване на обявата. Пресцентърът на столичната община във вторник препращаше към Тодева.
 Започна доизграждане на скелето към най-високата фигура
До този миг управляващите са казвали, че търсят музей, в който да отиде паметникът, само че не са повдигали въпроса за краткотраен терен, на който той да бъде подложен, преди да стигне до музея.

Тъй като регионалната шефка заприказва за държавен терен, потърсихме и Министерския съвет , с цел да узнаем за кой съответен парцел става дума и да научим повече за идната реституция. Оттам желаеха документално питане, на което към момента не са изпратили отговор.

По-рано, че парцелът, където монументът ще се съхранява краткотрайно, се намира в с. Лозен до София.
Какво споделя музеят
Музеят за изкуството от интервала на социализма, където е допустимо да бъде ситуиран за непрекъснато паметникът, се стопанисва от Националната изложба. Нейната директорка Яра Бубнова сподели за Свободна Европа, че няма нова информация.

" Не мисля, че е дефинитивно [че паметникът ще бъде изместен в музея], тъй като допускам, че след описанието, което чух, там би трябвало да се подхващат някакви реставрационни действия в огромен мащаб, които ние няма по какъв начин да предприемем ", сподели Бубнова.
 През деня към паметника се събраха както поддръжници, по този начин и съперници на монумента
По-рано през годината стана ясно, че е нужно геоложко изследване на терена на музея, с цел да се разбере дали е удачно и безвредно паметникът да бъде ситуиран там.

Бубнова сподели, че няма информация за стадия на изследването на терена, защото той е държавна благосъстоятелност.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР