Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че страната е на

...
Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че страната е на
Коментари Харесай

На кръстопът сме, предупреди кралят на Йордания

Кралят на Йордания Абдула II предизвести, че страната е на " кръстопът " след седмица на антиправителствени митинги против строги ограничения за икономии , които не престават и след оставката на премиера, осведоми Агенция Франс Прес.

Около 2 000 протестиращи се събраха пред офиса на премиера в централната част на Аман няколко часа след подадената от Хани Мулки оставка в понеделник.

 Протести принудиха премиера на Йордания да хвърли оставка
Протести принудиха премиера на Йордания да хвърли оставка

Протестите в Йордания са най-големите от години

Кралят вини за икономическите беди на страната районната неустойчивост, тежестта от стотиците хиляди сирийски бежанци в Йордания и неналичието на интернационална помощ.

" Днес Йордания стои на кръстопът: или може да излезе от рецесията и да даде заслужен живот на нашите жители, или, Аллах да пази, може да се насочи към незнайното - само че ние би трябвало да знаем накъде се движим ", сподели Абдула пред публицисти, съгласно локалната организация Petra.

Протестите продължиха и през нощта при засилено полицейско наличие. Демонстрантите скандираха против държавното управление и Международния валутен фонд , който упорства за стопански промени. Някои от стачкуващите бяха с децата си, а други почерпиха служителите на реда със сладки.

 Протести в Йордания, министър председателят подава оставка
Протести в Йордания, министър председателят подава оставка

Очаква се тя да бъде поискана от крал Абдула II, с цел да се потуши публичното неодобрение

През предишния месец държавното управление предложи нов налог върху приходите , който към момента би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание. Предвижда се нарастване на налозите върху приходите на чиновниците с минимум 5% и облагане на фирмите с налог сред 20 и 40%.

Последната серия от ограничения е по отношение на отпуснатия от Международния валутен фонд през 2016 година тригодишен заем на Аман в размер на 723 милиона $.

От януари в Йордания, която страда от висока безработица и липса на естествени запаси, беше регистрирано неведнъж нарастване на цените на горивата , в това число на съществени храни като хляба. Цената на горивата се усили пет пъти от началото на годината, а сметките за електричество скочиха с 55% от февруари.

Икономическите проблеми провокираха най-големите митинги за последните пет години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР