Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на

...
Кралят на Швеция Карл XVI Густав е променил устава на
Коментари Харесай

Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия

Кралят на Швеция Карл XVI Густав е трансформирал устава на Шведската академия , която присъжда Нобеловата премия за литература, позволявайки на членовете ѝ да се отдръпват по лично предпочитание, оповестяват ДПА и ТАСС.

Шведският крал е одобрил измененията в качеството си на патрон на организацията.

" Негово Величество кралят, откакто се съветва с Шведската академия, промени статута ѝ по подобен метод, че членовете ѝ да могат да я напущат по лично предпочитание. Академията също така ще може да смята за напуснали членовете, които не са взели участие интензивно в активността ѝ в продължение на две години ", се показва в документа, публикуван от кралската пресслужба.

Шведската академия е учредена през 1786 година от крал Густав Трети . Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено.

Кралят се надява, че признатите промени ще допринесат за разрешаването на абсурда към Шведската академия, довел до напускането на осем от членовете ѝ, попречил на работата на организацията и уязвил репутацията ѝ.
 Нобел Guliver/Getty Images

До рецесия в Шведската академия доведоха обвиняванията в полов тормоз, повдигнати от 18 дами против родения във Франция Жан-Клод Арно - водеща културна фигура в Швеция и брачен партньор на една от членките на организацията, поетесата Катарина Фростенсон. Имената на двойката също така бяха намесени във финансов скандал.

Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус , първата жена в историята на организацията, заемала поста непрекъснат секретар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР