Кралят на Саудитска Арабия Салман пристигна в Москва. Това е

...
Кралят на Саудитска Арабия Салман пристигна в Москва. Това е
Коментари Харесай

Кралят на Саудитска Арабия пристигна в Москва


Кралят на Саудитска Арабия Салман дойде в Москва. Това е първото публично посещаване на саудитски крал в Русия. 81-годишният Салман кацна на московското летише Внуково малко след 19.00 часа локално време. Утре той ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, а в петък – с премиера Дмитрийа Медведев.

Официалната саудитска организация СПА заяви, че визитата на краля е по покана на Владимир Путин и двамата ще беседват за двустранните връзки и за опитите да ги засилят, както и по районни и интернационалните въпроси.

Руският министър на енергетиката Александър Новак уточни, че Рияд ще отпусне един милиард $ за взаимни енергийни планове с Русия. Посещението става в миг, когато сред Москва и Рияд има несъгласия в дипломатически проект по конфлисктите в Йемен и Сирия.

Русия, която е съдружник на сирийския президент Башар Асад и Саудитска Арабия, която поддържа сирийската съпротива, са част от главните фигури в спора в Сирия. Септември бе най-кървавият месец през 2017 година в тази страна с минимум 3000 починали, заяви Сирийската обсерватория за човешки права. Русия и Саудитска Арабия през последните месеци загладиха различията си по отношение на рухването на цените на петрола, от който техните стопански системи са доста подвластни.

Посещението на крал Салман идва един месец преди нова среща на Организацията на страните – експортьорки на нефт /ОПЕК/. На нея би трябвало да бъде дискутирано удължение на периода за понижаване на добива на нефт, което подтиква цените. Това съглашение е със период до март месец 2018 година, само че президентът Путин счита, че е допустимо удължение на този период и след 2018г. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР