Кралят на облигациите Джефри Гъндлах отпразнува 10 години на своя

...
Кралят на облигациите Джефри Гъндлах отпразнува 10 години на своя
Коментари Харесай

От 0 до 150 милиарда долара: Историята на успеха на новия Крал на облигациите

Кралят на облигациите Джефри Гъндлах отпразнува 10 години на своя DoubleLine Capital тази седмица и несъмнено имаше какво да чества, споделя Infostock.bg.

Шестдесетгодишният милиардер основа своя фонд през 2009 година с 45 лоялни почитатели и без капитал. Сега той разполага с активи в размер на 150 милиарда $, което го прави евентуално най-бързо разрастващата се фонд за ръководство на вложения в историята.

Натрупването на милиарди активи, дружно с резултатите от достиженията е впечатляващо. И въпреки всичко най-забележителната история за DoubleLine е за хората. Това е историята на 45 души, които напущат стабилната си кариера, с цел да се причислят към някогашния си водач след неочакваното му и трагично излизане от остарялата му компания.

Тези хора го направиха, без да знаят по кое време ще получат първата си заплата, като в същото време претърпяха противоречив иск предварително, който заплаши съществуването на новото им начинание. Това, което ги е запазило обаче, е голямата им преданост към Гъндлах и един към различен.

" За какво е капиталовият свят? Доверие. Мислите си за думата " честност " - точно върху това се гради. Това е доверие на хората. Олицетворява оня същински дух на преданост към вашия клиент, преданост един към различен, и го вършиме, тъй като желаете да го извършите ", съобщи Джеф Шърман, заместник-главен капиталов шеф на DoubleLine.

Въпреки че всички са били лоялни към Гъндлах, той също е " много демонски предан към нас и продължава да бъде ", добави Шърман.

Днес DoubleLine се разшири от истинския си екип до над 250 души, като в същото време поддържа културата си на предприемачество, споделен триумф и интелектуална почтеност. Това е просвета, която Гъндлах предизвиква през десетилетията преди DoubleLine.

" Това е методът, по който го управлявахме в продължение на 20 години, като компания в границите на компания. Започнахме отсам и тогава беше доста по-лесно, тъй като когато си компания във компания, освен би трябвало да управляваш хора, би трябвало да се оправям, а не мисля, че съм доста добър в ръководството ", сподели Гъндлах пред Yahoo Finance.

Говорейки за ранните си години в промишлеността, вложителят разказа хората като " застрашени от мен. Те постоянно ми се костваха застрашени, тъй като мисля, че имах повече качества от хората, с които работя или за които работя ", сподели той.

" И по този начин те ме възприемаха като опасност. Това го няма тук. Според мен, всеки усеща, че е в позитивна атмосфера ", добави Гъндлах.

" Да съберем още веднъж групата "

В петък, 4 декември 2009 година, ударна вълна се развихри на комерсиалния етаж в Trust Company of the West (TCW). Електронна поща попадна в пощенските кутии, които осведомиха личния състав за напускането на Гъндлах и че компанията придобива мениджъра за вложения с принадлежности закрепен приход Metropolitan West Asset Management (MetWest).

Гъндлах, който беше основен капиталов шеф на TCW, също беше номиниран за мениджъра на закрепен приход на десетилетието от Morningstar по това време. На него се гледаше като на водач и на " производителя на пари ".

Както сподели един чиновник на DoubleLine, оня ден TWC " умъртви Златната гъска ". Гъндлах беше един от дребното, които тъкмо дефинираха началото на кредитната рецесия и играха защитно за своите клиенти, като нарекоха ипотечната обстановка през юни 2007 година " тотална, неумерена злополука, която единствено ще се утежни. "

В деня след неговото преустановяване четиринадесет чиновници на TCW, в това число всички ръководители на портфейли и търговци на скъпи бумаги, обезпечени с ипотека, се събраха в дома на Гъндлах в Санта Моника.

Използвайки смарт телефоните си BlackBerry, те изпратиха имейли за оставки, които да влязат в действие неотложно, с цел да се причислят към новата компания на Гъндлах.

Един чиновник си спомня, някогашен барабанист в рок група през 80-те години на предишния век, Гъндлах сподели по това време: " Връщаме си групата още веднъж. "

" TCW направи една огромна неточност. Те мислеха, че просто ще изчезна ", сподели Гъндлах за Yahoo Finance в скорошно изявление.

През идващите седмици още 30 души от разнообразни групи и отдели напущат TCW, с цел да следват Гъндлах.

" Когато видите ярка звезда, като Джефри Гъндлах, желаете да следвате някой сходен, тъй като просто знаете, че той ще има триумф ", сподели президентът на DoubleLine Group Рон Редел, който беше президент на взаимните фондове на TCW и също се причислява към новия екип.

Дори стажантът в TCW Стивън Уолд, който завършваше бакалавърската си степен, напуща TCW, с цел да се причисли към DoubleLine през декември на фона на разтърсването, като назовава решението " без мозък ".

" Това ме ангажира "

В рамките на 10 дни, на 14 декември, Gundlach разгласи образуването на DoubleLine Capital, подкрепено от миноритарна инвестиция от Oaktree Capital от Хауърд Маркс.

До 23 декември DoubleLine съобщи, че се е записала в Комисията за скъпи бумаги и тържища и възнамерява да създаде набор от тактики за вложения с закрепен приход, в това число съществени, ипотечни, корпоративни с капиталов рейтинг и нововъзникващи пазари.

" Знаех, че желая да се причисля към компанията в деня на нейното учредяване ", споделя Робърт Коен, шеф на Global Developed Credit Group на DoubleLine. Коен няма да се причисли до 2012 година от друга компания, само че публикация на Wall Street Journal за Gundlach провокира интереса му.

" Видях тази публикация и си помислих: " Това е индивидът, за който желаете да работите. Ето го индивидът, който стартира цяла компания от нулата след към седмица ", споделя Коен пред Yahoo Finance.

В DoubleLine в тези най-ранни дни трябваше да бъде приключена планина от работа, с цел да се започва и работи компанията и да се започват взаимните фондове.

Групата на капиталовите експерти - в това число и самият Гъндлах - поеха функции, които в никакъв случай не биха могли да си показват, от закупуване и конфигурация на компютри, създаване на система за сходство и предприемане на проби, с цел да получат лиценз като търговци на едро за продажба на взаимните фондове.

" Никой не беше прекомерно огромен, с цел да направи нещо. Всеки се зае с всичко, с цел да се свърши работата ", напомни Андрю Хсу, един от първичните членове на екипа. Т

Гъндлах сподели на Yahoo Finance, че усилването на екипа е " същинско проявяване на безрезервност и поддръжка " и той помни това време като " извънредно сложна активност ", защото те трябваше да изкачат стръмна, наклонена крива - освен това бързо.

Някои чиновници си спомнят по какъв начин Гъндлах сглобява компютри. През първата година Гъндлах също не беше затворен в офиса. Той излизаше от работата си, посещаваше финансови съветници в молове и даже караше микробус в снега в Мичиган, с цел да види клиенти.

" Повечето изпълнителни шефове разрешават на хората си да го вършат. Той беше на първа линия, водещ с образеца си ", сподели Редел.

Интересно е, че това е тип предприемачески метод на мислене на носенето на разнообразни шапки, които са оформили културата на компанията през днешния ден, изясни Патрик Таунцен, шеф на интервенциите на DoubleLine, който също се причисли през 2012 година

" Имаше доста хора, които се занимаваха с вложения, само че имаше и доста неинвестиционни неща, които трябваше да се създадат, с цел да се ръководи компанията, без значение дали е ценообразуване, без значение дали е продажби или обслужване на клиенти, всички тези разнообразни неща трябваше да се свършат ", сподели Гъндлах пред Yahoo Финанси.

Вълнението вътре в DoubleLine през тези ранни дни беше засенчено, когато при започване на януари 2010 година TCW удари DoubleLine с дело с изказвания, които ще преобладават над заглавията във финансовата преса. Последва срещуположен отговор от DoubleLine.

Това, което бързо стана явно, е, че стартирането на взаимните фондове е от решаващо значение, защото институционалните пари на процедура стопираха да прииждат на фона на противоречивите правосъдни каузи.

Удивително е, че за по-малко от четири месеца, на 6 април 2010 година DoubleLine започва първите си два отворени взаимни фонда: фондът за обща възвръщаемост на DoubleLine (DBLTX), управителен от Джефри Гъндлах и взаимно ръководен от Филип Барах; и Фондът за закрепен приход на DoubleLine Emerging Markets (DBLEX), управителен от Луз Падила със съ-мениджъри Марк Кристенсен и Су Фей Коо.

На 1 юни DoubleLine започва своя трети фонд, главен фонд за закрепен приход DoubleLine (DLFNX), управителен от Гъндлах и понастоящем взаимно ръководен от Джеф Шърман. На 25 юни водещият фонд за обща възвръщаемост на облигациите доближи 1 милиард $ активи, като в същото време надвиши други съществени облигационни фондове.

Поглеждайки обратно, DoubleLine, който се специализира в категория с извънредно мечтани активи, се появи в съвършения миг във времето.

По-късно Гъндлах ще произнесе тирада, където споделя: " Ако не беше Рон Редел, нямаше да има DoubleLine ".

Жертва за триумф

Хората, които се причислиха към DoubleLine, се отдалечиха от забележителните заплати и не печелеха пари в първите дни на DoubleLine. Те си носиха опаковани обяди, като един чиновник даже показа имейл със препоръки за икономисване на пари.

Марк Кристенсен в екипа на нововъзникващите пазари даже сътвори вътрешна електронна таблица за следене на AUM, с цел да разбере къде в последна сметка се намира фонда.

" Имаше паника, само че не беше, за нас... Това беше по-скоро безпокойствие, изключително с делото над всички ", сподели Кристенсен.

Докато всички имаха своето неповторимо грижи - от пренасяне на децата си в учебно заведение или грижи за родителите си, те знаеха, че би трябвало да се държат дружно.

" Точно там се гледате в очите и казвате: " Трябва да създадем това. Ние нямахме различен избор. " Имате потребност от мен да отида някъде? Имате потребност от мен да направя нещо? Какво би трябвало да създадем, с цел да бъдем сполучливи? " " изясни Шърман. " Това ни построи като компания. Това ни даде културата за триумф. "

Дори и до през днешния ден компанията търси това отношение " запретнете ръкави и свършете работата ", сподели той.

" Трябва да свършим нещо - " Кой ще го прави? " - попита Шърман. " Трябва да има линия и всички би трябвало да бъдат подготвени да го създадат. И това са хората, с които работим. "

Разговорите на Гъндлах

За да стимулира екипа, Гъндлах ще организира диалози по време на срещи за положението в конферентната зала, известна като " Уорхол ", кръстен на художника.

" Казах в доста ранните дни: " Вече сме събрали 2 милиарда $. Ако можем да съберем 2, можем да повишим до 4. Ако можем да повишим до 4, можем да повишим до 8. Можем да повишим 8 на 16 и така нататък И това са първите два милиарда, които в действителност са най-трудната част ", сподели Гъндлах.

Макар Гъндлах да твърди, че в никакъв случай не се е съмнявал, че компанията ще бъде сполучлива, не всички са били сигурни, че тя ще оцелее.

" Имаше доста отрицателни вести и доста стрес вътрешно измежду най-младите хора, чак до върха ", сподели Хсу.

Ако Гъндлах беше уплашен, той в никакъв случай не го сподели, добави Хсу. " Той постоянно действаше умерено и решително. "

" Това, което в действителност помня в него, е страстта към него - той успокояваше всички, че ще се погрижи всички да се погрижат, че той в действителност прави оценка, че хората поемат риска и се сближиха ", спомня си Моника Ериксън, която оглавява екипът за облигации с капиталов клас.

Новият облигационен цар

През февруари 2011 година Barron разгласи Гъндлах за " новия крал на облигациите " - като взе мантията от дългогодишния исполин в търговията с закрепен приход Бил Грос.

През септември екипът на DoubleLine се събра в конферентната зала на Уорхол, с цел да гледа видеоматериал на правосъдните заседатели, които произнесоха смесена присъда по двойките каузи. Впоследствие и двете страни влязоха в договаряния за споразумяване. Те бяха финализирани този декември и до ден сегашен остават поверителни.

През септември DoubleLine, който беше в алено, най-сетне се счупи и също по този начин започва своя облигационен фонд с ниска дълготрайност, който през днешния ден е четвъртият по величина съвместен фонд с 8 милиарда $ в AUM.

Освободен от правосъдния спор, към този момент бързият напредък на DoubleLine набра пара през 2012 година с близо 100 милиона $ приток всекидневно. Към средата на ноември 2012 година компанията работеше със 78 души и управляваше 50 милиарда $ - крайъгълен камък, който лиши по-малко от три години, и надмина упованията на съвсем всички.

На идващия месец DoubleLine отпразнува своя трети рожден ден на годишнината от прекратяването на Гъндлах в ресторанта долу в постройката на TCW с огромен банер с надпис " DoubleLine 50 милиарда $ ".

На това събитие Гъндлах произнесе друга тирада, в която описа история за това, че е считал, че на надгробният му камък ще споделя: " Винаги е имал оферта ", подобаваща фраза за търговец. Сега той счита, че ще написа: " Четиридесет и пет души скочиха от дъска за гмуркане в басейна, без да знаят дали има вода. Никога няма да не помни това. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР