Нови лица в парламента на Камбоджа като крал приветства нови депутати

...
Кралят на Камбоджа поздрави новите законодатели на страната и ги
Коментари Харесай

Кралят на Камбоджа поздрави новите законодатели на страната и ги призова да насърчават икономическия растеж и равенството

От SOPHENG CHEANG Associated Преса 21 август 2023 г., 1:16 ч. Избори за насърчаване на икономически растеж и равенство.

Камбоджанската народна партия при дългогодишния авторитарен премиер Хун Сен спечели убедителна победа на изборите миналия месец, заемайки 120 от 125 места в долната камара на парламента, след като успешно задуши всички надеждна опозиция.

Новото правителство обаче претърпява смяна на поколенията, тъй като Хун Сен предава премиерския пост на най-големия си син Хун Мане и много ключови членове на кабинета министри се сменят — повечето също от деца или роднини на действащите.

По време на почти четирите десетилетия на власт на Хун Сен Камбоджа отбеляза драстично повишаване на стандарта си на живот, въпреки че пропастта между богатите и бедните се увеличи.

Крал Нородом Сиамони, до голяма степен символична фигура на Камбоджа, каза пред депутатите, че се надява през следващите пет години да се наблюдава продължителен икономически растеж, както и повишена социална защита за хората в страната.

„Членовете на Националното събрание, като представители на всички камбоджанци, трябва да положат всички усилия, за да гарантират, че хората живеят еднакво, независимо от религиозните убеждения или образование, и да получат работа, равна на техните способности и образованието“, каза той.

По-късно в понеделник кралят и двама будистки монаси трябва да председателстват официалното полагане на клетва на новите законодатели. Хун Мане и неговият кабинет трябва да положат клетва във вторник.

Въпреки че прехвърли поста министър-председател на сина си, 71-годишният Хун Сен се очаква да запази голям контрол като президент на Камбоджанската народна партия и като председател на Сената.

Той каза, че отказването от премиерския пост „все още не е краят“ за него и че ще служи на други позиции поне до 2033 г., което ще му донесе до половин век на поста.

След като едва преодоля значително предизборно предизвикателство от опозиционната Партия на националното спасение на Камбоджа през 2013 г., Хун Сен тръгна след нейните лидери и на страната симпатизиращите съдилища в крайна сметка разпуснаха партията.

Преди изборите през юли неофициалният наследник на CNRP, известен като Candlelight Party, беше забранен поради технически причини да се кандидатира в избори от Националната избирателна комисия.

Европейският съюз разкритикува гласуването като проведено в ограничена среда, която възпрепятства функциите на опозицията, гражданското общество и медиите. Съединените щати оцениха изборите като „нито свободни, нито честни“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР